“Πλην Λακεδαιμονίων” η αναβίωση του 1821

γράφει η Ντία Τζανετέα*


Η ελληνική επανάσταση «ζωντάνευσε» σε όλη την Ελλάδα σε κτίρια 18 πόλεων στο πλαίσιο της εμβληματικής δράσης της επιτροπής «Ελλάδα 2021» με τίτλο «Επιθυμία Ελευθερίας». Η δράση αφορούσε στην ταυτόχρονη προβολή σε επιλεγμένα κτίρια 18 πόλεων της Ελλάδας, με αποκορύφωμα εκείνο της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για μια οπτικοποιημένη αφήγηση του αγώνα  του 1821, μέσα από έργα τέχνης. Οι πόλεις της Πελοποννήσου που συμμετείχαν σε αυτή τη δράση ήταν η Καλαμάτα, το Ναύπλιο και η Τρίπολη.

Όλες οι περιοχές της Ελλάδος, με τις κύριες πόλεις τους έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να αναδεικνύουν τη συνεισφορά τους στην επανάσταση του 1821.

Άραγε για ποιο λόγο η επιτροπή για τα 200 χρόνια από την επανάσταση, απεικονίζοντας τα οφειλόμενα σε διάφορα σημαίνοντα κτίρια, σε διαφορετικές πόλεις της ελληνικής επικράτειας, αγνόησε τη Λακωνία και παρέλειψε να προβάλει την πρωτεργάτιδα πόλη στην επανάσταση του ’21, την Αρεόπολη, την πρωτεύουσα της Μάνης,  που τότε εκαλείτο Σπάρτη λόγω της ες γην ταφείσας Δωρικής Σπάρτης; Η Αρεόπολη είχε την τιμή της έναρξης, του στεριώματος και της διάσωσης του αγώνα για τη Λευτεριά της Ελλάδας.

Η Αρεόπολη έπρεπε να είναι και σήμερα η αφετηρία του αναστοχασμού.

Tις πταίει για την εξαίρεση της Μάνης;


Ντία Τζανετέα είναι εκπαιδευτικός, περιφερειακή σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας.