Πληρωμές κατά βούληση και όχι βάσει κανονισμών καταγγέλλουν οι Λάκωνες βιοκαλλιεργητές

Την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου αναρτήθηκαν οι καταστάσεις πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) Βιολογικής Γεωργίας έτους 2014 που αφορούσαν στις ενστάσεις για το εν λόγω έτος. Η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας ξαφνιάστηκε αρνητικά, καθώς από τους 72 κομμένους, μετά τον έλεγχο των ενστάσεων, πληρώνονται μόλις οι 39 (κάποιοι με ποινές) και 33 κόβονται ξανά. “Οι δικαιούχοι πληρωμής όμως στις καταστάσεις πληρωμής δεν ήταν 39 αλλά 139!” σημειώνει η Ένωση, που αποφάσισε να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Σε αυτήν αναφέρεται πως “κάποιοι με τους ίδιους κωδικούς (ποινής ή απόρριψης) πληρωνόταν (άλλοι στο ακέραιο ή με περικοπή) και άλλοι κόβονταν τελείως. Επίσης κάποιοι άλλοι έχοντας τους μισούς κωδικούς ποινής ή το 1/3 αυτών, σε σύγκριση με τα ανωτέρω, αντί να τους επιβληθεί ποινή, κόβονταν τελείως. Επίσης κάποιοι άλλοι οι οποίοι πριν από δύο χρόνια περίπου κατέθεσαν προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο διεκδικώντας τα χρήματα που δικαιούνται από το πρόγραμμα, και είναι σε εκκρεμότητα η εκδίκασή της, έχουν στοχοποιηθεί συστηματικά”. “Είχαμε καταγγείλει ότι κάποιοι ερμήνευαν τους κοινοτικούς κανονισμούς κατά το δοκούν, εφάρμοζαν τους νόμους κατά το δοκούν και τώρα μοιράζουν τα λεφτά κατά το δοκούν” επιμένει η Ένωση και ζητά εισαγγελική έρευνα.

Παράλληλα καλεί κάθε βιοκαλλιεργητή της επικράτειας που κόπηκε από τις πληρωμές 2012, 2013 και 2014 ή πληρώθηκε “κουτσουρεμένα” και θεωρεί ότι αδικήθηκε να σπεύσει σε ενέργειες με την υποστήριξή της. Καλεί επίσης τους γεωπόνους μελετητές – συμβούλους να διεκδικήσουν τα συμφέροντα των πελατών τους, τους βουλευτές της Λακωνίας καθώς και τη βουλευτή κ. Π. Βράντζα να πάρουν θέση, αλλά και τον πρωθυπουργό “να πάρει κεφάλια” και να καταλογιστούν οι ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση.

“Τα ψέματα τελείωσαν! Τα παιχνίδια που γίνονταν τόσα χρόνια σε βάρος μας πρέπει να τελειώνουν! Είναι πολλά τα λεφτά, κύριοι, μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ, και δεν είναι δικά σας. Πρόκειται για κοινοτικά χρήματα, τα οποία πρέπει να πάνε στους δικαιούχους και όχι όπου και όποτε γουστάρει η «Ομάδα Υποστήριξης Εφαρμογής Γεωργοπεριβαλλοντικών Ενισχύσεων» και όλοι οι συνυπεύθυνοι” υπογραμμίζουν με έμφαση οι λάκωνες βιοκαλλιεργητές, που τίθενται στη διάθεση του πρωθυπουργού για την παροχή στοιχείων και ονομάτων προκειμένου όπως λένε να αποδοθεί δικαιοσύνη.