770 εκατ. ευρώ στους αγρότες ως προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης

Ολοκληρώνεται σήμερα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης 2016, ύψους περίπου 770.000.000 ευρώ, σε 567.000 δικαιούχους. Οι παραγωγοί που έχουν δηλώσει το κινητό τους τηλέφωνο στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης θα λάβουν σχετική ειδοποίηση μέσω sms.

Επιπλέον, μέχρι τέλη Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί: (α) η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος, (β) η προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης 2016 και (γ) οι εκκρεμότητες εξισωτικής αποζημίωσης για τις αιτήσεις 2015. Παράλληλα, θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως Βιολογική Γεωργία, Βιολογική Κτηνοτροφία, Σπάνιες Φυλές, Μείωση Νιτρορύπανσης κλπ, καθώς επίσης των ιδιωτικών επενδύσεων (σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση κ.ά.), του Leader και των δημοσίων έργων.

Υπενθυμίζεται ότι, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, καθώς και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο λειτουργεί καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες στα τηλέφωνα 210 8802000 (από τις 9.00′ έως τις 13.00′) και 1540 (από τις 9.00′ έως τις 18.00′).

Δηλώσεις υπουργού Αποστόλου για όσους υπέβαλαν αίτηση και (προς το παρόν) δεν πληρώνονται

Apostolou Vaggelis“Απόψε το βράδυ οι αγρότες που δικαιούνται βασική ενίσχυση του 2016 θα δουν στους λογαριασμούς τους τα ποσά που τους αναλογούν (…) Κάναμε μεγάλη προσπάθεια και πληρώνουμε την ενίσχυση περίπου 40 ημέρες νωρίτερα από την περυσινή χρονιά, γιατί γνωρίζουμε τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου αλλά και όλης της ελληνικής επαρχίας για ρευστότητα.

Οι δικαιούχοι που θα λάβουν προκαταβολή βασικής ενίσχυσης είναι 567.000. Υπέβαλλαν αίτηση 689.000 άτομα. Από αυτούς, περίπου 50.000 που πληρώνονται από μέτρα του ΠΑΑ και της συνδεδεμένης ενίσχυσης ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλουν αίτηση, αλλά δεν θεμελιώνουν δικαίωμα. Άλλοι 65.000 περίπου αγρότες δεν πληρώνονται σε αυτή τη φάση, γιατί τους αναλογούν λιγότερα από 250 ευρώ. Θα πληρωθούν με την εκκαθάριση, εφόσον συνολικά έχουν λαμβάνειν ποσά πάνω από 250 ευρώ, πράγμα που ισχύει για τη μεγάλη πλειονότητα”.