Πληρώνεται την Παρασκευή το κοινωνικό μέρισμα

Έκλεισε χθες τα μεσάνυχτα η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα, που αναμένεται να πληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή 15/12. Ωστόσο μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει και πάλι, ώστε να μην αποκλειστούν πολίτες που δεν πρόλαβαν έως χθες τα μεσάνυχτα να λύσουν προβλήματα με τον ΑΜΚΑ τους, οι σεισμοπαθείς Λέσβου και οι ΑμεΑ.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έδωσε χθες το μεσημέρι στη δημοσιότητα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), σε σύνολο είχαν υποβληθεί 2.970.889 δηλώσεις, από τις οποίες είχαν εγκριθεί 1.222.657 (ποσοστό 49,87%).

Οι ακυρωμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 293.442, οι μη εγκεκριμένες σε 555.051, ενώ οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) υπολογίζονται σε 599.475.

Το μέσο ύψος του μερίσματος διαμορφώνεται σε 569 ευρώ και οι ωφελούμενοι συνολικά ξεπερνούν τα 3.000.000 άτομα.

Σύμφωνα επίσης με προχθεσινή ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, οι λόγοι απόρριψης των αιτήσεων είναι οι εξής:

Όπως φαίνεται από τον πίνακα, τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια αποτελούν τους κυριότερους λόγους αποκλεισμού των αιτούντων. Τρίτος σε σειρά αποκλεισμού έρχεται ο όρος της πενταετούς μόνιμης διαμονής στη χώρα. Ακολουθούν η παράλειψη συναίνεσης, οι τόκοι των τραπεζών και η κοινωνική ασφάλιση, καθώς για την καταβολή του μερίσματος απαιτείται να υπάρχει ασφάλιση του φορολογούμενου τουλάχιστον μία φορά με χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερη του ενός μήνα μέχρι 31/10/2017.