Πλύτρα: Εκστρατεία καθαρισμού των ακτών από μαθητές

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Παπαδιανίκων, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5/6) και θέλοντας να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος, οργάνωσε και φέτος εκστρατεία καθαρισμού των ακτών της Πλύτρας.

Ενενήντα μαθητές του σχολείου με τους εκπαιδευτικούς τους, σε συνεργασία με το δήμο Μονεμβασίας και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, βρέθηκαν στις 9.00′ το πρωί στις παραλίες Αρτάνη και Παχειά Άμμος. Αφού τοποθέτησαν σε εμφανές σημείο, πολύ κοντά στη θάλασσα, πανό με σύνθημα “Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS. Μπορούμε να τη σώσουμε” και αφού πήραν σαφείς οδηγίες από τους εκπαιδευτικούς, ώστε να αποφευχθεί το παραμικρό πρόβλημα ή ατύχημα, εφοδιάστηκαν με τα απαραίτητα γάντια και σακούλες απορριμμάτων και ξεκίνησαν το έργο τους. “Χτένισαν” κυριολεκτικά τις δύο παραλίες, συλλέγοντας και καταγράφοντας κάθε αντικείμενο, μικρό ή μεγάλο, που αποτελούσε ρύπο για την ακτή. Από τα ειδικά δελτία καταγραφής των απορριμμάτων διαπιστώθηκε ότι το πλαστικό και το χαρτί αναδεικνύονται “πρωταθλητές” ρύπανσης των ακτών. Στο χώρο της παιδικής χαράς, μαθητές των μικρότερων τάξεων έλαβαν μέρος σε παιχνίδια περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που είχαν προετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί τους.

Η δράση αυτή του σχολείου συνέπεσε με τα εγκαίνια ενημερωτικού περιπτέρου τoυ ευρωπαϊκού έργου LIFE AMMOS για την πρόληψη και τον περιορισμό των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες, και έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από εκπαιδευμένο προσωπικό για το έργο αυτό.

Στο τέλος της εθελοντικής αυτής προσπάθειας όλοι οι μαθητές είπαν ότι πρόθυμα θα συμμετείχαν ξανά σε παρόμοια δραστηριότητα, αλλά σημείωσαν ότι και οι μεγάλοι πρέπει να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και σεβασμό για το περιβάλλον, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η πρόληψη του προβλήματος.