Πνευματική Εστία: Βραδιά αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη

Monemvasitis Giorgos

Μια διαφορετική βραδιά πολιτισμού με επίκεντρο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη έζησαν όσοι βρέθηκαν στην Πνευματική Εστία Σπάρτης το βράδυ της Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου.

Ο λάκωνας κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης, φίλος και συνεργάτης χρόνων του μεγάλου έλληνα συνθέτη, παρουσίασε το «Ημερολόγιο του 2016: Ένα Ημερολόγιο για το Μίκη», αφιερωμένο αποκλειστικά σε αυτόν. Το συλλεκτικό αυτό ημερολόγιο δημιουργήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση, τον περασμένο Ιούλιο, 90 χρόνων εξαιρετικά γόνιμης, ζηλευτής και άξιας κάθε θαυμασμού ζωής, όπως διηγήθηκε ο δημιουργός του. Μικρό αντίδωρο, το χαρακτήρισε, για τα όσα ο συνθέτης χάρισε στον ελληνισμό, αλλά και στην ανθρωπότητα ολόκληρη.

Με χαρισματικό τρόπο αναφέρθηκε στη γνωριμία και τις συναντήσεις του με τον Θεοδωράκη, όπως και σε ανεκδοτολογικού χαρακτήρα γεγονότα που ο ίδιος έζησε. Το συγκινητικό ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε, παραγωγή της τηλεόρασης της βουλής, έδειξε ακόμη μία φορά το μεγαλείο του ανδρός, τους σταθμούς της ζωής του, τους ανθρώπους που ήταν γύρω του.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τη συμβολή της διακεκριμένης πιανίστριας Ντιάνας Βρανούση, που ερμήνευσε μουσικά κομμάτια του Θεοδωράκη, επιλεγμένα με σκοπό να αναδείξουν το μουσικό εύρος του έργου του. Το κοινό σιγοτραγουδώντας συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση.