Πνευματική Εστία: Aναφορά στην παρουσία των Ελλήνων στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες

«Ο Ελληνισμός της Ρουμανίας. Τέχνη – Ιστορία – Ευεργετισμός» ήταν το θέμα της ομιλίας με ταυτόχρονη προβολή εικόνων που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου στην αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης» της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης. Ομιλήτρια ήταν η κ. Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού και κοσμήτορα της Σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η κ. Γεωργιτσογιάννη εστίασε στην οικονομική και πνευματική ανάπτυξη των ελλήνων της διασποράς στην περιοχή των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών (Ρουμανία), χρησιμοποιώντας αρχειακά τεκμήρια αλλά και καταγραφές και εικόνες μνημείων των κοιμητηρίων αλλά και των κατοικιών των ελλήνων που έζησαν και δημιούργησαν εκεί κατά το 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού. Πρόκειται για σημαντικούς ευεργέτες (Ζάππας, Αρσάκης, Χαροκόπος), καλλιτέχνες (οικογένεια Χαλεπά), επιστήμονες, επιχειρηματίες, αλλά και απλούς ανθρώπους, που οργάνωσαν ακμαίες ελληνικές κοινότητες, όπου έζησαν και πολλοί λάκωνες: αναφέρθηκαν τα ονόματα των Δ. Θ. Ροβάτσου από το Χάρακα, Μ. Δ. Μοίρα από τα Νιάτα, Δ. Γ. Χρυσικού από τη Ζαραφώνα και άλλων. Τα μνημεία, το έργο και η προσφορά τους, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τη Ρουμανία, είναι ακόμα εμφανή και αποτελούν πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά.

Η βραδιά αναδείχθηκε σε ένα ιστορικό και πολιτιστικό ταξίδι στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες του 19ου αιώνα, που αποτέλεσαν καταφύγιο αλλά και τόπο προκοπής των ελλήνων.