Πνευματική Εστία Σπάρτης: Κύκλος διαλέξεων για την πολιτιστική μας κληρονομιά

logo Pneymatikis Estias SpartisΗ Πνευματική Εστία, σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, διοργανώνει κύκλο διαλέξεων για την πολιτιστική κληρονομιά μας με γενικό τίτλο “Θέματα λαογραφίας”. Στη διάρκεια των διαλέξεων πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές της λαογραφίας θα παρουσιάσουν πτυχές της παράδοσής μας.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

14 Μαΐου

20.00′

Αίθουσα “Γεώργιος Περδικλώνης” (Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου)

Ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας κ. Μιχάλης Μερακλής θα παρουσιάσει τα γνωρίσματα της λαϊκής τέχνης μέσα από σύντομες παρατηρήσεις.

Στη συνέχεια ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Λαογραφίας ΕΚΠΑ κ. Γιώργος Κούζας θα προσεγγίσει μια σύγχρονη μορφή λαϊκής τέχνης, τη ζωγραφική των δρόμων των πόλεων.

21.00′

Αίθουσα “Αλέξανδρος Κουρής” (Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου)

Ο καθηγητής Μιχάλης Μερακλής θα εγκαινιάσει έκθεση έργων του λαϊκού ζωγράφου Γιάννη Θεοφίλη από το Βασσαρά, παρουσία του γιου του κ. Αναστάσιου Θεοφίλη (διάρκεια έκθεσης 14/5 – 31/5, κάθε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 7-9 μμ).

18 Μαΐου

19.30′

Αίθουσα “Γεώργιος Περδικλώνης”

Η κ. Γιάννα Κατσουγκράκη, αρχαιολόγος ΥΠΠΟΑ, ΜΑ Λαογραφίας, θα αναπτύξει το θέμα “Συμβολή του βασσαραίου ζωγράφου Γιάννη (Γιάγκου) Θεοφίλη στη λαϊκή ζωγραφική της Λακωνίας”.

25 Ιουνίου

20.00′

Αίθουσα “Γεώργιος Περδικλώνης”

Ο ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας ΕΚΠΑ κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης θα παρουσιάσει θέματα νεωτερικής – σύγχρονης λαογραφίας.