Πνευματικό κέντρο δήμου Σπάρτης: Σημαντική εκδήλωση για την τοπική ιστορία

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – ΓΑΚ Λακωνίας και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων, διοργανώνουν απόψε (14 Ιουνίου) και ώρα 8.30′ μμ, στο πνευματικό κέντρο του δήμου Σπάρτης (Λυκούργου 135), εκδήλωση με θέμα «Καταγράφοντας την προφορική ιστορία…».

Στην εκδήλωση θα γίνει προσπάθεια ανάδειξης της συμβολής της προφορικής ιστορίας στην κατανόηση της γενικής ιστορίας.

Αρχικά θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση των ΓΑΚ Λακωνίας με τίτλο «Όταν οι Λάκωνες θυμούνται και διηγούνται την ιστορία της Ζωής και του Τόπου τους. Όψεις της λακωνικής ιστορίας του 20ού αιώνα», που εκδόθηκε το 2018 με τη γνωστή ποιότητα του εκδοτικού οίκου «Ιδιομορφή». Την έκδοση επιμελήθηκε η Πέπη Γαβαλά, προϊσταμένη των ΓΑΚ Λακωνίας, ενώ η συλλογή των συνεντεύξεων σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη Μάντω Συνοδινού. Το πολύ δύσκολο έργο της απομαγνητοφώνησης των συνεντεύξεων ολοκλήρωσε με επιτυχία η Δήμητρα Χαντζή, υπάλληλος της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης.

Όπως ενημερώνουν τα ΓΑΚ, «στην έκδοση του βιβλίου υπήρχε πρόθεση να συμβάλουν τα δύο Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Σπάρτης, δηλαδή: α) το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και β) το Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας. Αυτό αποδεικνύουν άλλωστε και οι πρόλογοι των δύο προέδρων των Νομικών Προσώπων.

Η προσφορά του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και ιδιαίτερα της προέδρου του, κ. Γεωργίας Γαλανοπούλου, ήταν μεγάλη και άμεση, τόσο στην έκδοση του βιβλίου αυτού όσο και στη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.

Δυστυχώς όμως το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας με πρόεδρο τον κ. Θέμη Πατσιλίβα τελικά δεν συνέβαλε έως σήμερα στην έκδοση του βιβλίου αυτού, προκαλώντας ευνόητα προβλήματα και οικονομικές εκκρεμότητες».

Στο βιβλίο συγκεντρώνονται και καταγράφονται για πρώτη φορά μαρτυρίες από μια συγκεκριμένη ομάδα κατοίκων της Λακωνίας: πρόκειται για γιαγιάδες και παππούδες – τροφίμους των γηροκομείων Σπάρτης, Μολάων και Νεάπολης. Έτσι συγκροτήθηκε μια σημαντική, προφορική πηγή για την τοπική ιστορία με έμφαση στην καθημερινή ζωή. Οι μαρτυρίες εστιάζουν στη σημασία της οικογένειας, στα πρόσωπα της μητέρας, του πατέρα, των παππούδων και των γιαγιάδων, στο σχολείο, στο δάσκαλο, στη δουλειά, στην πολύ σκληρή δουλειά, στις αρρώστιες, και βέβαια στη μετανάστευση και στα ιστορικά γεγονότα που όλοι οι μάρτυρες βίωσαν τον 20ό αιώνα.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η φιλόλογος – ιστορικός τέχνης δρ Γεωργία Κακούρου – Χρόνη. Αποσπάσματα θα διαβάσουν η Κυριακή Κακαλέτρη και ο Πάνος Παναγόπουλος.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους η λέκτορας Αρχειονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Μαριέττα Μινώτου και ο ιστορικός Ιωάννης Κ. Φίλανδρος, οι οποίοι σε συνέχεια του προηγούμενου θέματος θα παρουσιάσουν την καταγραφή προφορικών μαρτυριών στη Ζάκυνθο στις αρχές του 20ού αι. με τίτλο «Ο ρόλος της ζακυνθίας λογίας Μαριέττας Γιαννοπούλου – Μινώτου (1900-1962) στην καταγραφή προφορικών μαρτυριών για το λαϊκό πολιτισμό».

Η Μαριέττα Γιαννοπούλου – Μινώτου ήταν ελληνίδα λογοτέχνιδα, ιστοριοδίφης και λαογράφος. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου των Επτανήσων και χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Επτανήσια αλλά και Χειραφετημένη, καθώς υπήρξε εκπρόσωπος του φεμινιστικού κινήματος. Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τη διάσωση και καταγραφή τραγουδιών και παραμυθιών από τη Ζάκυνθο, αλλά και ομιλιών που χρησιμοποιούνταν στο ζακυνθινό θέατρο.

Οι ομιλίες θα πλαισιωθούν με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, το βιβλίο «Όταν οι Λάκωνες θυμούνται και διηγούνται την ιστορία της Ζωής και του Τόπου τους. Όψεις της λακωνικής ιστορίας του 20ού αιώνα» θα διανεμηθεί στο κοινό.