Ποινική δίωξη για κακούργημα στους τρεις συλληφθέντες για αρχαιοκαπηλία στη Σπάρτη

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να εξιχνιάσει μία σημαντική περίπτωση κατοχής, μεταφοράς και περαιτέρω διάθεσης αρχαίων αντικειμένων σημαντικής αξίας. Το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Μαρτίου και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συντονισμένη επιχείρηση στη Σπάρτη, όπου συνελήφθησαν τρεις έλληνες 44, 48 και 57 ετών. Στην κατοχή τους, και συγκεκριμένα σε φορτηγό του 57χρονου, βρέθηκε ένα ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Υγείας, ελληνιστικών χρόνων, με την πλίνθο του, μήκους πενήντα πέντε περίπου εκατοστών, το οποίο φαίνεται να προοριζόταν για πώληση στη χώρα μας ή το εξωτερικό έναντι μεγάλου χρηματικού αντιτίμου. Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, το άγαλμα είναι σημαντικής αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας και εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επιπλέον, σε έρευνες σε σπίτια των συλληφθέντων στη Σπάρτη, κατασχέθηκαν μία θραυσμένη αγνύθα (υφαντικό βάρος) και μία λαβή μελαμβαφούς αγγείου ελληνιστικών χρόνων, καθώς και ένα κομβίο από καπάκι ρωμαϊκών χρόνων σημαντικής αρχαιολογικής αξίας. Επίσης δύο ανιχνευτές μετάλλων, δύο βέργες ραβδοσκοπίας και τρεις κεραίες, δύο πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων, τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ένα σπρέυ πιπεριού, οκτώ κινητά τηλέφωνα, ένα δημόσιας χρήσης φορτηγό, καθώς και το χρηματικό ποσό των οκτακοσίων ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.


Δείτε σχετικά: “Συμπληρωματικές πληροφορίες για το άγαλμα που γλίτωσε από αρχαιοκαπηλία στη Σπάρτη”