Ποιοι “προστατεύουν” τον Ευρώτα;

γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος


Άλλο ένα ρεπορτάζ με φωτογραφίες (Νοtos Press) ήρθε στο φως της δημοσιότητας, για εκτεταμένη κοπή δέντρων (πλατάνια) στον Ευρώτα, στην περιοχή του τένις!

Δυστυχώς, το ιστορικό ποτάμι της Σπάρτης, ο Ευρώτας, που έδωσε ζωή στην κοιλάδα της Λακωνίας, που συνέδεσε στενά το όνομά του με την ίδρυση, την ιστορία και τη δόξα της Αρχαίας Σπάρτης κι επέζησε μέσα στους αιώνες, καταστρέφεται συστηματικά από το 1950 και μετά, κάτω από τα μάτια, κυριολεκτικά, των θεσμικώς αρμοδίων αλλά κι εξαιτίας της αδιαφορίας και της «βουλιμίας» της τοπικής κοινωνίας!

Οι καταπατήσεις της όχθης του, η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης και ζωής, το «ξεκοίλιασμα» τις κοίτης του, οι αμμοληψίες, η δηλητηρίαση των νερών του από ανθρωπογενείς αιτίες, τα μπαζώματα, τα σκουπίδια, η υπεράντληση των νερών του (επιφανειακών και υπόγειων) κ.ά.π. έχουν οδηγήσει τον Ευρώτα, κυριολεκτικά, στο χείλος της εξαφάνισης.

Είναι ανάγκη, έστω και τώρα, όσα τμήματα της τοπικής κοινωνίας παραμένουν ευαισθητοποιημένα κι ενεργά να αντιδράσουν και να διασώσουν τη συλλογική υπόληψη κι ευθύνη, υψώνοντας τείχος προστασίας για το Ποτάμι μας, τον ιστορικό Ευρώτα.

Φυσικά, για άλλη μια φορά, αναμένονται (ελπίζουμε όχι ματαίως αυτή τη φορά) οι απαντήσεις των πάσης φύσεως αρμοδίων στα παρακάτω εύλογα ερωτήματα που θέτει το ρεπορτάζ του Notos Press:
– Η περιοχή που απεικονίζουν οι φωτογραφίες είναι δημόσια ή ιδιωτική;
– Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει σχετική άδεια κοπής των δένδρων και αν υπάρχει ποιος την έχει εκδώσει και ποιος ελέγχει την εκτέλεσή της;
– Ποια ανάγκη επέβαλε την κοπή των δένδρων στις όχθες του Ευρώτα;
– Με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή της περιοχής και της έκτασης υλοτόμησης;
– Γίνεται κοπή δένδρων και σε άλλες περιοχές του Ευρώτα, είτε με άδεια είτε χωρίς, και ποιες είναι αυτές;
– Το προϊόν που προκύπτει (ξυλεία), στην περίπτωση που η περιοχή είναι δημόσια, πού καταλήγει;
– Τελικά είναι νόμιμη η όλη διαδικασία;