Ποιος φέρει την ευθύνη;

γράφει ο Παναγιώτης Αλεξανδράκης


Στη νέα δύσκολη πραγματικότητα που διαμορφώνεται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με προβληματίζει ιδιαίτερα το ποιος φέρει την ευθύνη στην περίπτωση ιατρικού προβλήματος εκπαιδευτικού ή μαθητή, εντός ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος συνεπεία των επιβληθέντων μέτρων χρήσης μάσκας προσώπου, όπως ορίζουν η σχετική ΚΥΑ και η σχετική εγκύκλιος του αρμοδίου υπουργείου.

Στατιστικά έστω στο 1% του συνόλου σπουδαστών και εκπαιδευτικών ίσως να υποβόσκει ένα ανεξιχνίαστο έως τώρα νόσημα ή πάθηση που συνδέεται άμεσα με το καρδιαναπνευστικό σύστημα των υποκειμένων που υποχρεωτικά θα φορούν διαρκώς μάσκα προσώπου.

Αν και το απευχόμαστε… αν εξελιχθεί ένα σοβαρό ιατρικό περιστατικό ποιος φέρει την ευθύνη;

Η σχετική ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 55339 που ορίζει τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Ανάπτυξης και επενδύσεων – Παιδείας και Θρησκευμάτων – Υποδομών και Μεταφορών – Υγείας – Εσωτερικών, μεταφέρει το σύνολο της ευθύνης στον διευθυντή του εκπαιδευτικού ιδρύματος και στο σύλλογο διδασκόντων.

Είναι γνωστό πως η ΚΕΔΕ ανέλαβε την προμήθεια των μασκών προσώπου και τη διανομή τους στους δήμους της χώρας, ώστε τη Δευτέρα το πρωί να υπάρχει σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα ο απαραίτητος αριθμός μασκών για να διανεμηθεί μία μάσκα σε κάθε εκπαιδευτικό και κάθε μαθητή. Η προμήθεια, η μεταφορά και η φύλαξη των μασκών έγινε με τις δέουσες προδιαγραφές;

Αλήθεια, εάν κάτι σε όλο αυτό το εγχείρημα πάει στραβά και χάσουμε έναν άνθρωπο εξαιτίας της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προσώπου ποιος θα έχει την ευθύνη;