“Πολιτική της υγείας για το κοινωνικό σύνολο”

domatio nosokomeiou

άρθρο του φαρμακοποιού Σωτήρη Βαφειάδη


Η Υγεία ως συλλογικό δικαίωμα και αγαθό ήταν προφανώς από τους τομείς που επλήγησαν σημαντικά από τους μνημονιακούς νόμους που επιβλήθηκαν στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Η πρόσβαση για μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έγινε πολύ δύσκολη, όπως για το σύνολο των ανασφαλίστων πολιτών, ενώ σημαντική έγινε και η ιδιωτική οικονομική επιβάρυνση. Από την άλλη, οι πολίτες ήλθαν αντιμέτωποι με την υποστελέχωση και τον κίνδυνο κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας, ενός συστήματος που είχε ήδη επί δεκαετίες αλωθεί από την αλόγιστη σπατάλη, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις.

Είναι προφανείς οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, που όχι μόνο δεν καταπολέμησαν τις πρακτικές αυτές, αλλά είτε τις ανέχθηκαν είτε τις στήριξαν, ακόμα κι όταν η ελληνική κοινωνία στέναζε υπό τον μνημονιακό ζυγό. Οι προνομιακές σχέσεις τους με τη Novartis, οι διαδρομές μαύρου χρήματος μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, το δείχνουν ξεκάθαρα, παρόλες τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού και απόκρυψής τους.

Με αυτά ως δεδομένα και μέσα σε ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια, αναλαμβάνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση το 2015, έθεσε ως βασική προτεραιότητα την ανάταξη του δημόσιου συστήματος υγείας, την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των δομών με την ενίσχυσή τους με σημαντικό αριθμό υγειονομικού και άλλου προσωπικού και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του, με αλλαγές όπως στο σύστημα προμηθειών και την άρση διαφόρων εργολαβιών.

Οι καρποί της προσπάθειας αυτής είναι φανερό ότι πλέον αποδίδουν στην ποιότητα της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης, ενώ μια σειρά από τομές ενισχύουν την αποτελεσματικότητά της, όπως η καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών στη δημόσια ιατροφαρμακευτική φροντίδα και η μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα για τους οικονομικά ασθενέστερους, η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας μέσω των Τοπικών Μονάδων Υγείας, καθώς και η σημαντική στόχευση στην πρόληψη και την ολιστική αντιμετώπιση της υγείας που οι δομές αυτές επιπλέον παρέχουν.

Ειδικά για το νοσοκομείο Σπάρτης είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2015 έχει ενισχυθεί, μεταξύ άλλων, με 13 επικουρικούς ιατρούς, 7 ιατρούς ΕΣΥ επί θητεία, 20 άτομα νέο μόνιμο προσωπικό διοικητικού και νοσηλευτικού τομέα, καθώς και 8 εργαζόμενους στους τομείς σίτισης και καθαριότητας. Επίσης λειτουργεί ήδη επί ένα χρόνο η Τοπική Μονάδα Υγείας Σπάρτης με σημαντικό έργο. Γενικότερα, τόσο οι δύο νοσηλευτικές μονάδες του νομού όσο και οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, έχουν ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό από μεταθέσεις/μετακινήσεις. Όσον αφορά στο ΕΚΑΒ Μολάων, έχουν ήδη προκηρυχθεί δύο θέσεις διασωστών, ενώ έχει παραληφθεί ένα καινούργιο ασθενοφόρο. Η προσπάθεια αυτή στο σύνολό της, και παρά τις όποιες ελλείψεις, δεν παύει να προσανατολίζεται σταθερά στην ολόπλευρη στήριξη του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, καθώς αυτή αφήνει οριστικά πίσω της τόσο τη μνημονιακή επιτροπεία όσο και τις πολιτικές παθογένειες δεκαετιών που την καθήλωσαν.


Ο Σωτήρης Βαφειάδης είναι μέλος του τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας.