Πολιτιστική κληρονομιά στη Λακωνία

του Σταμάτη Παπαδάτου


Τα τελευταία χρόνια, ο τομέας του πολιτισμού θεωρείται ένας από τους πιο νευραλγικούς τομείς. Ο πολιτιστικός πολιτισμός αποτέλεσε, από πολύ νωρίς, ένα από τα βασικά ζητήματα με τα οποία καταπιάστηκε η χώρα μας, μολονότι από την αρχή, η φιλοδοξία μιας κοινής πολιτικής θεωρήθηκε ως ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα, καθώς προσέκρουε στις πολιτικές ιδιαιτερότητες των πολιτικών και δημοτικών κομμάτων. Κύριο χαρακτηριστικό των πολιτιστικών πολιτικών είναι οι αποκλίνουσες προσεγγίσεις σχετικά με ζητήματα πολιτισμού. Η προώθηση του διαλόγου και της κοινωνικής συνοχής πρέπει να ξεκινήσει.

Η έμφαση στην συμβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς για την κοινωνία της Λακωνίας και της Σπάρτης είναι μείζον θέμα. Πού είναι τα έργα υποδομής και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας της Λακωνίας; Πόσα από αυτά είναι σε εγκατάλειψη… Ακρόπολη Σπάρτης, Αμυκλαίον και Ιερό Απόλλωνος Αμυκλαίου, Γέρακας, Γεράκι, Επίδαυρος – Λιμηρά, Ιερό Ορθίας Αρτέμιδος, Μενελάειον Σπάρτης, Μονεμβασιά, Πελλάνα, κατασκευή σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου στη Σπάρτη, ανάπλαση κέντρου Σπάρτης, εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αγροτουρισμός, οικολογία, μορφωτικός – θρησκευτικός τουρισμός κλπ).

Το Σπάρταθλον, η λεύκη νύχτα και εκδηλώσεις που γίνονται για το θεαθήναι είναι σταγόνα στον ωκεανό. Πόσες εκδηλώσεις θα αναβληθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα λόγο κορωνοϊού και οι τοπικές επιχειρήσεις αρκετών κλάδων δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν;

Συνεπώς, αυτό που οφείλουν να πράξουν ο δήμος Σπάρτης και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι η ανάπτυξη μιας γενναιόδωρης πολιτικής πολιτισμού με σκοπό την ανάδυση και τη συγκρότηση μιας κοινής ταυτότητας διάμεσου της προαγωγής, της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του νομού μας.

Ο δήμος και η περιφέρεια οφείλει να αναπτύξει έναν ιδιότυπο μηχανισμό διαχείρισης των πολιτιστικών προϊόντων του νομού.

Βέβαια, η άσκηση πολιτιστικής πολιτικής είναι δύσκολη για κάποιους… αλλά το αποτέλεσμα είναι και παραμένει κοινό για την Λακωνία.