Πολιτιστική συνεργασία Πελοποννήσου – Κίνας

episkepsi (4)

«Πρεσβευτή της Πελοποννήσου και του πολιτισμού της στην Κίνα» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης τον κ. Mingming Wang, πρόεδρο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Πεκίνου, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην έδρα της Περιφέρειας, όπου τέθηκαν οι βάσεις για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο πλευρών στον τομέα του πολιτισμού.

«Αποτελεί τιμή για την Πελοπόννησο και την Ελλάδα η σημερινή επίσκεψη του κ. Wang και η συνεργασία μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης, «καθώς πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη σημερινή Κίνα, αλλά και για έναν εκ των διαμορφωτών της πολιτικής του κινεζικού πολιτισμού».

Ο κ. Τατούλης ανέφερε ακόμη ότι το πλαίσιο συνεργασίας που συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψή του στην Κίνα τον Ιούνιο και επικαιροποιήθηκε με τη συνάντηση αυτή με τον κ. Wang και τον διευθυντή του Μουσείου της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Πεκίνου κ. Hongliang Wu έχει στόχο να αναπτύξει το διάλογο μεταξύ του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού, που αποτελούν τις κοιτίδες του δυτικού και ανατολικού πολιτισμού αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί, θα πραγματοποιηθούν από το 2016 αρχικά μια έκθεση του πιο σημαντικού σύγχρονου κινέζου καλλιτέχνη και φιλοσόφου κ. Τσι στην Πελοπόννησο και την Ελλάδα, και ακολούθως έκθεση έργων του πολιτιστικού αποθέματος της Πελοποννήσου στο Πεκίνο. Συμφωνήθηκε επίσης η ανταλλαγή καλλιτεχνικών αποστολών από την Κίνα και την Πελοπόννησο, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω ο καλλιτεχνικός διάλογος.

Ο κ. Wang σε δηλώσεις του χαρακτήρισε μεγάλη τιμή να βρίσκεται στην Πελοπόννησο προσκεκλημένος του περιφερειάρχη και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από το πολιτιστικό της απόθεμα.

Η κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το ναό της Αγίας Φωτεινής στη Μαντινεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας και το Ναό της Αλέας Αθηνάς, όπου ξεναγήθηκαν από την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων δρ Άννα Καραπαναγιώτου. Ειδικότερα σε σχέση με το Μουσείο της Τεγέας ο κ. Wang, αφού δήλωσε εντυπωσιασμένος, ζήτησε τη μεταφορά τεχνογνωσίας στο Μουσείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Πεκίνου, σε ό,τι αφορά στον τρόπο προβολής του πολιτιστικού αποθέματος αλλά και διαλόγου του με τον επισκέπτη.

Η ξένη αντιπροσωπεία είχε επίσης την ευκαιρία να γνωρίσει και να δοκιμάσει πελοποννησιακές ποικιλίες κρασιού, κατά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ένωσης Οινοποιών Αμπελουργών Πελοποννήσου κ. Ιωάννη Τσέλεπο και την επίσκεψή της σε οινοποιείο.

episkepsi (1)episkepsi (3)episkepsi (5)episkepsi (2)