“Πολύχρωμη Κιβωτός”: Εικαστική έκθεση της Ματίνας Γιαννοπούλου στα Πικουλιάνικα

Τον ιδιαίτερο δεσμό της με τη Σπάρτη, τη γενέτειρά της, επισφραγίζει με την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής η βραβευμένη από την Berling ζωγράφος Ματίνα Γιαννοπούλου, στο Café-Bistro Veil στα Πικουλιάνικα, μία ανάσα από την καστροπολιτεία του Μυστρά. Ο τίτλος της έκθεσης “Πολύχρωμη Κιβωτός”, δανείζεται το θέμα από τη φύση και το χρώμα δίνοντας το στίγμα μέσα από μια δέσμη έργων με επίκεντρο το ζωικό βασίλειο.

Η Ματίνα Γιαννοπούλου ζει στη Σπάρτη και είναι λιμενικός. Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη ζωγραφική το 2009, στην Πρέβεζα, όπου βρέθηκε λόγω δουλειάς. Εκεί έκανε μαθήματα δίπλα στον καταξιωμένο ζωγράφο Δ. Γενιά. Την πρώτη της έκθεση την έκανε ως φιλοξενούμενή του. Ο κ. Λέανδρος Σπαρτιώτης, γνωστός πρεβεζάνος αρχιτέκτονας, την τίμησε με την απόκτηση ενός πίνακά της. Η αγάπη του για την τέχνη, όντας ζωγράφος και ο ίδιος, τον οδήγησε στην ίδρυση ιδιωτικής πινακοθήκης στην Πρέβεζα. Η Ματίνα Γιαννοπούλου έχει ακόμη συμμετάσχει σε τρεις ακόμα ομαδικές εκθέσεις. Σταθμός αποτέλεσε η πρώτη υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής στην παραλία της Πρέβεζας, το καλοκαίρι του 2012, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ένα κομμάτι της έκθεσης αυτής ήταν οι πίνακες με παιδικά θέματα που είχε αποφασίσει να συμπεριλάβει.

Η απαιτητική καθημερινότητά της δεν την απομακρύνει από τη μεγάλη αγάπη της για τη ζωγραφική, καθώς τις ελάχιστες ώρες για ανάπαυση τις αφιερώνει στην τέχνη που τόσο αποδοτικά υποστηρίζει. Επιστρέφοντας στη Σπάρτη, με την ελευθερία που της δίνει ο δικός της χώρος, δοκίμασε τις δυνάμεις της στην τοιχογραφία και συγκεκριμένα στη διακόσμηση παιδικών δωματίων. Ξεκινώντας από το δωμάτιο των κοριτσιών της, είδε ότι δεν χρειάζεται να είναι συμβατικά βαμμένο σύμφωνα με τη νοοτροπία που περνούν οι μεγαλύτεροι: άσπρα ταβάνια, μονόχρωμα, δίχρωμα ή με έντονα χρώματα. Πόσο μάλλον η τοιχογραφία. Σιγά – σιγά άρχισε να αλλάζει αυτή η αντίληψη. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας απόφασης φάνηκε, όταν στο διαγωνισμό της Berling σε συνεργασία με το περιοδικό “Έτσι Απλά” η τοιχογραφία του Spiderman σε παιδικό δωμάτιο πήρε το πρώτο βραβείο. Έτσι ξεκίνησε η γνωριμία με την Berling, που σε συνεργασία συμμετείχε προσφέροντας τα χρώματα για την τοιχογραφία που έκανε η κ. Γιαννοπούλου σε σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού.

Η “Πολύχρωμη Κιβωτός” αποτελεί την πρώτη προσωπική της έκθεση. Όπως ekthesi (2)δηλώνει η ίδια η ζωγράφος, ένας προσωπικός στόχος γίνεται πραγματικότητα με την ευγενική χορηγία της Berling και του περιοδικού “Έτσι απλά”, που την στηρίζει σε κάθε της βήμα. Τα έργα της ζωγράφου είναι εντυπωσιακά και εξαιρετικής εκφραστικότητας. Οι παρευρισκόμενοι περιηγούνται ανάμεσα σε ξεχωριστές φιγούρες και αλληγορικές κατασκευές εξαιρετικής καθαρότητας. Πολύχρωμοι τόνοι χρωμάτων μετατρέπουν ακόμη και τα άγρια ζώα σε αντικείμενο θαυμασμού.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Αυγούστου και είναι ελεύθερη στο κοινό, ενώ τα έργα μετά το πέρας της θα είναι διαθέσιμα στον πολυχώρο τέχνης “VasilAngelo”, στην πλατεία Δούκα στη Σπάρτη.

Αναστασία Πατρινού