Πορτοκάλι: Έντονος προβληματισμός για τις χαμηλές τιμές

syskepsi gia portokali (4)

Σύσκεψη προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πορτοκαλιών του νομού, καθώς και η νέα ΚΑΠ 2015-2020, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο διοικητήριο, παρουσία των βουλευτών Λακωνίας, του περιφερειάρχη Πελοπονήσου, της αντιπεριφερειάρχη, του δημάρχου Ευρώτα, εκπρόσωπων συνεταιρισμών, νέων αγροτών, παραγωγών κ.ά.

Το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν οι εξευτελιστικές τιμές στις οποίες καλούνται να πουλήσουν τα πορτοκάλια τους οι παραγωγοί, αλλά και οι μεγάλες ποσότητες που παραμένουν αδιάθετες και σαπίζουν, παρόλο που, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι εξαγωγές όλο και αυξάνονται.

Η αντιπεριφερειάρχης κ. Τζανετέα, ανοίγοντας τη συζήτηση, ζήτησε από όλους να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα, ως πυλώνα της ανάπτυξης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Γρηγοράκος ενημέρωσε πως έχει γίνει ήδη επαφή με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάλεσε δε τους παρευρισκόμενους να αποφασίσουν την αντιπροσωπεία που την επόμενη Δευτέρα 30/6 στις 11.00′ θα επισκεφθεί το υπουργείο. Όπως ανέφερε, οι συνθήκες είναι καλές, “υπάρχουν ανοιχτά αυτιά, καθώς το κλίμα είναι λίγο καλύτερο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έλληνες αγρότες και η Ελλάδα γενικότερα, και είναι καλύτερες οι συνθήκες να μας ακούσουν. Είναι θέμα δικής μας προσπάθειας και πειθούς να δούμε τι θα κάνουμε με το θέμα του πορτοκαλιού την προσεχή δεκαετία”.

Ο κ. Δαβάκης προσδιόρισε ως αιτία της παρούσας κατάστασης την αποδυνάμωση των παραδοσιακών μας αγοραστών, Ρωσίας και Ουκρανίας -λόγω των γνωστών προβλημάτων-, υποστηρίζοντας επίσης ότι το ζήτημα του πορτοκαλιού είναι μια υπόθεση που άπτεται κυρίως του σχήματος ζήτηση-προσφορά, με την υπερπαραγωγή της Ισπανίας να έχει “χτυπήσει” τις τιμές. Κάλεσε στη συνέχεια όλους μαζί από κοινού να διεκδικήσουν με αποτελεσματικό τρόπο, με προτάσεις και ιδέες, αυτό που δικαιούται ο λάκωνας αγρότης.

Από την πλευρά της, η κ. Πατριανάκου μίλησε για τρία σημαντικά προβλήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νομό. Πρώτα ανέφερε την πολύ κακή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς, ύστερα τις εξευτελιστικές τιμές για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών και τρίτο το θέμα του καταρροϊκού πυρετού. Στη συνέχεια υπενθύμισε πως ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντώντας σε ερώτησή της, έχει πει πως βούληση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να δοθούν κρατικές ενισχύσεις “de minimis”, εφόσον πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις για την απώλεια εισοδήματος πάνω από 30%, και ότι είναι μέσα στις προθέσεις του υπουργείου οι προβλέψεις της νέας ΚΑΠ για σύνδεση της χυμοποίησης με την επιδότηση. Η λάκαινα βουλευτής είπε πως ένα από τα θέματα που πρέπει να τεθούν στο τραπέζι είναι εκείνο των πολύ χαμηλών τιμών. “Στη νέα Προγραμματική Περίοδο θα κερδίζει η ποιότητα, θα κερδίζει αυτός που θα μπορεί να διεισδύει με αποτελεσματικότητα στις αγορές του εξωτερικού, θα μπορεί να κερδίσει αυτός που κάνει παρεμβάσεις με ισχύ και μπορεί και ανατρέπει τα νέα δεδομένα. Μας έρχονται πολύ φθηνά πορτοκάλια από τη Νότια Αφρική και την Αίγυπτο. Θα διεισδύουν στις δικές μας αγορές με τις αρρώστιες και τα προβλήματά τους, και εμείς θα παραμένουμε θεατές και θα εκλιπαρούμε για επιδοτήσεις; Όχι, δεν είναι αυτό το μέλλον μας!”, τόνισε.

Ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Γρυπιώτης μίλησε για γενικότερη έλλειψη στρατηγικής στην προώθηση των προϊόντων. Υποστήριξε πως λύση στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων είναι το να υπάρξει ειδικός σχεδιασμός διάθεσης των προϊόντων με ίδιες εγγυήσεις των παραγωγών, εκφράζοντας την εκτίμηση πως “σοβαρές ομάδες παραγωγών μπορούν να κινήσουν τα νήματα”.

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης ζήτησε να προκύψει από τη συνάντηση μία ενιαία στρατηγική, ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, το οποίο θα στηρίξουν όλοι μαζί. “Ευθύνη της συνάντησης είναι”, είπε, “να βγει μια ατζέντα 4-5 βασικών θεμάτων, για τα οποία δεν θα κάνουμε πίσω στη διαπραγμάτευση με το υπουργείο. Συνεχώς λέμε τα ίδια πράγματα, συνεχώς κάνουμε μικρές παρεμβάσεις οι οποίες δεν προσδιορίζουν το πρόβλημα σε μια ενδεδειγμενη στρατηγική και κάθε χρόνο που συναντιόμαστε οι συνθήκες είναι χειρότερες για τους παραγωγούς”. Ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε πως το υπουργείο οφείλει να κατανοήσει το πρόβλημα των εσπεριδοπαραγωγών, που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο οι εξαγωγές να αυξάνουν και οι τιμές να πέφτουν.

Τα θέματα που κατά τον κ. Τατούλη απασχολούν και πρέπει να συζητηθούν στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι το τι θα γίνει φέτος, τι του χρόνου, αλλά και η στρατηγική της νέας ΚΑΠ. “Μέχρι τώρα βλέπουμε ένα συνονθύλευμα ευρωπαϊκών πολιτικών και εθνικών αποδοχών, χωρίς να τίθεται επί τάπητος η εθνική στρατηγική που πρέπει να έχει η χώρα. Πρέπει να επωφεληθούμε των εισηγήσεων για θεώρηση της ΚΑΠ και να μη μείνουμε στις ίδιες πολιτικές για τη λειτουργία και δράση των παραγωγών. Αγροτική οικονομία χωρίς υγιείς συνεταιρισμούς, χωρίς υγιείς ομάδες παραγωγών σήμερα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι δεν μπορούν να έχουν καμία απολύτως τύχη”, κατέληξε.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους των συνεταιρισμών και των παραγωγών, οι οποίοι αναφέρθηκαν με τη σειρά τους στο πρόβλημα της τιμής και στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού. Ζήτησαν τη διευκόλυνση και ενίσχυση των εξαγωγών, τη δημιουργία μητρώου εμπόρων που θα εξαλείψει φαινόμενα παρεμπορίου, την εφαρμογή του Κανονισμού “de minimis” άμεσα για την κακή φετινή χρονιά και τη σύνδεση της ενίσχυσης με την παραγωγή για τα προς χυμοποίηση εσπεριδοειδή. Τέλος, υποστήριξαν πως είναι επιτακτική ανάγκη να λυθούν τα ζητήματα άμεσα, διότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη δυσκολότερη.