Πουλούσαν ναρκωτικά σε πέντε νομούς: Πλοκάμια και στη Λακωνία

Εξαρθρώθηκαν, μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, δύο συμμορίες τα μέλη των οποίων ενέχονται στη διακίνηση και την εμπορία ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχές της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας και της Αχαΐας.

Για την εξάρθρωση των συμμοριών πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Σε αυτές συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφαλείας Τρίπολης, Σπάρτης και Κορίνθου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Αρκαδίας, ενώ μέρος στις έρευνες πήρε με το συνοδό του και αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών.

Συνελήφθησαν εννέα άτομα: έξι έλληνες από 47 έως 58 ετών και τρεις αλβανοί 32, 34 και 41 ετών, όλοι τους μέλη των συμμοριών. Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, που περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς τους, ενώ από τους συλληφθέντες ένας 56χρονος ημεδαπός κατηγορείται και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι τα μέλη των συμμοριών, τουλάχιστον προ εξαμήνου, συγκρότησαν δύο συμμορίες με σκοπό τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, κυρίως κάνναβης, ηρωίνης και μεθαδόνης, σε περιοχές των πέντε παραπάνω νομών.

Από την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών αλλά και άλλων τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.

Προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία αλλά σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων»). Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Ερευνώντας τις οικίες των συλληφθέντων στην Αρκαδία, την Κορινθία, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία και με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών και του εκπαιδευμένου σκύλου, οι αστυνομικοί βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν:

• 1.302,4 γραμμάρια κάνναβης,

• 153 γραμμάρια σπόρων κάνναβης,

• τρία οχήματα ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων,

• το χρηματικό ποσό των 1.150 ευρώ ως προερχόμενο από την τέλεση αξιόποινων πράξεων,

• μία ηλεκτρονική συσκευή tablet,

• δύο ζυγαριές ακριβείας,

• δεκαεννέα κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών sim.

Επιπλέον, στην κατοχή του 56χρονου βρέθηκαν περίστροφο και πέντε φυσίγγια.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης.

Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας των συμμοριών, η τυχόν εμπλοκή-συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και η ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.