“Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές” σε Αρχαία Σπάρτη και Κάστρο Γερακίου

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος, από τις 25 έως τις 28 Μαΐου σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα.

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο εθνικό σχέδιο δράσης για την εκπαίδευση στην αειφόρο ανάπτυξη. Σκοπός είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της, συνεργάζεται με τους Δήμους Σπάρτης και Ευρώτα, τον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού και τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, διοργανώνοντας εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους του νομού, με γενικό τίτλο «Πράσινες διαδρομές στον χρόνο».

Η πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Πράσινες διαδρομές στον χρόνο: Περίπατος στην αρχαία Σπάρτη» θα γίνει στις 25 Μαΐου, στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης. Περιλαμβάνει παρουσίαση της χλωρίδας του αρχαιολογικού χώρου από ειδικούς επιστήμονες, περιήγηση στον χώρο και ενημέρωση για την ιστορία και τα μνημεία του από αρχαιολόγους της Εφορείας και τέλος τη δημιουργία φυτικών συνθέσεων, σε ειδικά διαμορφωμένες επιφάνειες πλησίον της εισόδου.

Η δεύτερη εκδήλωση με τίτλο «Πράσινες διαδρομές στον χρόνο: Περίπατος στο Κάστρο Γερακίου» έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαΐου. Περιλαμβάνει παρουσίαση με τίτλο «Τα σπάνια φυτά του Πάρνωνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού, για τη γνωριμία των μαθητών με την προστατευόμενη αυτή περιοχή και την ανάδειξη του χλωριδικού πλούτου της, με στόχο την ευαισθητοποίησή τους για την αξία της βιοποικιλότητας και τη σημασία της προστατευόμενης περιοχής. Παράλληλα, θα γίνει περιήγηση στο κάστρο Γερακίου και ενημέρωση για την ιστορία και τα μνημεία του από αρχαιολόγους της Εφορείας. Η δράση θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία φυτικών συνθέσεων, σε ειδικά διαμορφωμένες επιφάνειες στο Κάστρο.

Για τις ανωτέρω εκδηλώσεις είναι απαραίτητη η τηλεφωνική προσυνεννόηση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Ημερομηνίες και ώρες εκδηλώσεων

Αρχαιολογικός χώρος ακρόπολης αρχαίας Σπάρτης

Πέμπτη 25/5

10.00′ – 12.00′

Επικοινωνία και δήλωση κρατήσεων για το κοινό στην κ. Χαρά Γιαννακάκη (27310 23315)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Αρχαιολογικός χώρος κάστρου Γερακίου

Παρασκευή 26/5

10.00′ – 13.00′

Επικοινωνία και δήλωση κρατήσεων για το κοινό στην κ. Γιάννα Κατσουγκράκη (27310 28503)