Προβληματική η εφαρμογή του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”

exoikonomisi kat oikon

exoikonomisi kat oikon

Ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με θέμα τις καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι πολλές οικογένειες και επαγγελματίες έχουν περιέλθει σε απόγνωση λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει το πρόγραμμα τα δύο τελευταία χρόνια της εφαρμογής του.

Το «Εξοικονόμηση κατ’οίκον» είναι ένα πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα που θα έδινε λύση στα σπίτια με προβλήματα μόνωσης, θέρμανσης και θα τόνωνε τον τομέα των κατασκευών, με παράλληλο όφελος για το περιβάλλον. Όποιος θα συμμετείχε σε αυτό μέσω των τραπεζών Πειραιώς, Εθνικής και Alpha Bank κυρίως και πληρούσε τις προϋποθέσεις, θα επιδοτείτο από το ΕΣΠΑ έως και 75% του κόστους των εργασιών που θα πραγματοποιούσε στο σπίτι του. Ύστερα από τεράστιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, και αφού τελείωναν οι εργασίες, η τράπεζα έστελνε το φάκελο στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου έξι φορές το χρόνο συνεδρίαζε επιτροπή για να δοθούν οι εγκρίσεις και να εκταμιευθούν τα χρήματα. Η επιτροπή αυτή φαίνεται ότι δεν έχει συνεδριάσει από το 2013.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ερώτηση, “επειδή οικογένειες και επαγγελματίες έχουν ήδη πληρώσει και έχουν ήδη κόψει τιμολόγια αποδίδοντας τον ΦΠΑ, χρωστάνε χρήματα σε εργασία και υλικά και έχουν περιέλθει σε απόγνωση, και επειδή παρόλες τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για ενίσχυση των διαθέσιμων κονδυλίων για τη διεκπεραίωση του συνόλου των αιτημάτων, ακόμα η πλειοψηφία των αιτούντων δεν έχει καταφέρει να εκταμιεύσει τα χρήματα ενώ πληροί τις προϋποθέσεις,

Ερωτώνται οι αρμόδοι υπουργοί,

– Γιατί παρουσιάστηκαν τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων;

– Τι απέγιναν τα κονδύλια για τα έτη 2013-2014 και ποια είναι τα ποσά που θα δοθούν περαιτέρω;

– Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύει το υπουργείο να απλουστεύσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, έτσι ώστε η πρόσβαση στο πρόγραμμα να είναι άμεσα εφικτή για τους πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη;”.