Προβληματική στην αρχή της η συλλογή των ανακυκλώσιμων

anakyklosi - mple kados

anakyklosi - mple kados

Το ζήτημα της αποκομιδής και μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών έθεσε χθες (9/9) προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.

Αιτία της συζήτησης που προκλήθηκε ήταν οι δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν στον πρώτο μήνα εκτέλεσης του έργου. Να σημειωθεί ότι η σχετική σύμβαση του δήμου με την ανάδοχο εταιρεία υπεγράφη στις 5 Αυγούστου.

Όπως σημείωσε κατά την εισήγησή του ο Σταύρος Αργειτάκος, η σύμβαση προέβλεπε αποκομιδή των ανακυκλώσιμων δύο φορές την εβδομάδα στις τοπικές κοινότητες και έξι φορές στην έδρα του δήμου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν τηρήθηκε, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα υλικά στους κάδους για πολλές μέρες. Μάλιστα στην περίπτωση της Σπάρτης ο κ. Αργειτάκος τόνισε ότι η αποκομιδή γινόταν κυρίως στους κεντρικούς δρόμους, με αποτέλεσμα οι περιφερειακοί να μην εξυπηρετούνται όπως θα έπρεπε. Επιπλέον ο εισηγητής αναφέρθηκε στα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή, αμφισβητώντας την επάρκεια του εξοπλισμού και ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία επ’ αυτού (άδειες κυκλοφορίας κλπ).

Ο εισηγητής στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι δημοτικά οχήματα μεταφέρουν το υπόλειμμα από το ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων) της εταιρείας στον ΧΑΔΑ, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι «έθεσε το δήμο στην υπηρεσία της εταιρείας», αφού μέχρι τώρα οι ανάδοχοι ήταν εκείνοι που αναλάμβαναν τη μεταφορά.

Απαντώντας ο κ. Βαλιώτης, σημείωσε ότι η τωρινή σύμβαση είναι από οικονομικής απόψεως μακράν η πιο συμφέρουσα από τις προηγούμενες, ενώ επωφελήθηκε της ευκαιρίας να εκθέσει για μια ακόμη φορά τις ενέργειες και το πρόγραμμα της παράταξής του όσον αφορά στα απορρίμματα.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η δημοτική αρχή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς τη διαχείριση, αναγνώρισε ότι στον πρώτο μήνα ενδεχομένως να υπήρξαν προβλήματα, καταβάλλονται ωστόσο προσπάθειες αυτά να καταγραφούν και να διορθωθούν. Στο πλαίσιο αυτό αξιολόγησε ως θετικές τις παρατηρήσεις της παράταξης Αργειτάκου, τις οποίες δεσμεύτηκε να εξετάσει.

Ο Χρήστος Αλεξάκος, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι είναι λογικό σε ένα καινοτόμο και μεγαλεπήβολο σχέδιο όπως αυτό του δήμου Σπάρτης να υπάρχουν προβλήματα στην αρχή και συνέστησε υπομονή και καλή προαίρεση.

Ο Παναγιώτης Κουμουνδούρος συμπλήρωσε πως ο δήμος οφείλει να διαθέτει μηχανισμούς ελέγχου των εταιρειών για την προστασία του συμφέροντος των πολιτών.