Με την τέλεση αρχιερατικής θείας λειτουργίας και μνημοσύνου από τον κ. Ευστάθιο ξεκίνησαν στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου Μυστρά οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 566 χρόνων από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ακολούθησε ομιλία από τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτη Ν. Ξηντάρα.

Τα Παλαιολόγεια, που ως γνωστόν τελούν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, συνεχίστηκαν με τρισάγιο στον ανδριάντα του αυτοκράτορα Κων/νου Παλαιολόγου στην πλατεία Μυστρά, όπου ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι.

Στην επίκαιρη ομιλία του ο πρώτος πολίτης της χώρας ανέφερε τα εξής: “Κατά την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου 1453, «η Πόλις εάλω». Όμως ο Μυστράς, ο σεπτός Τόπος απ’ όπου ξεκίνησε ο τελευταίος Αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, παρέμεινε Ιερό Σκευοφυλάκιο και τείχος υπεράσπισης του Βυζαντινού Πολιτισμού, των παραδόσεών του, των αρχών και των αξιών του.

Κατ’ αυτή λοιπόν την Ημέρα Μνήμης ιδίως εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε να συνειδητοποιούμε ότι το Βυζάντιο και ο Βυζαντινός Πολιτισμός όχι μόνο δεν υπήρξαν μέρος του Μεσαίωνα αλλά, όλως αντιθέτως, συνθέτοντας ιδανικά τα δεδομένα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, του Πολιτισμού της Παιδείας και του Θάρρους, καθώς και της Αρχαίας Ρώμης των Θεσμών και του Νόμου, έριξαν τον «σπόρο» της Αναγέννησης. Και μαζί, τον «σπόρο» του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Αυτό τον Πολιτισμό πρέπει να υπερασπισθούμε ιδίως σήμερα, στο πλαίσιο της Μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, έναντι όσων επιβουλεύονται το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και τις πολιτιστικές του καταβολές. Και με βάση τις παρακαταθήκες του Πολιτισμού αυτού πρέπει να στείλουμε, urbi et orbi και κυρίως προς την γείτονα Τουρκία, το μήνυμα ότι είμαστε κατεξοχήν υπέρμαχοι της Ειρήνης και της Φιλίας μεταξύ των Λαών. Είμαστε όμως, όπως είναι αυτονόητο, εξίσου υπέρμαχοι αλλά και ανυποχώρητοι εγγυητές, έναντι πάντων, του πραγματικού θεμελίου της Ειρήνης, που δεν είναι άλλο από τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, στο σύνολό τους”.

Παράσταση αφιερωμένη στην Άλωση της Πόλης και τη θυσία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Οι εκδηλώσεις μεταφέρονται το βράδυ (9.00′ μμ) στο Μουσείο Ελιάς, όπου θα παρουσιαστεί η μουσικοαφηγηματική παράσταση “54 Ημέρες: Η πορεία προς την αιωνιότητα”. Κεντρικό της θέμα τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των 54 ημερών που διήρκεσε η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης. Την αφήγηση θα συνοδεύουν βυζαντινοί ύμνοι και παραδοσιακά τραγούδια αναφερόμενα στις στιγμές που περιγράφονται από τους αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.