Προληπτική απόσυρση αναψυκτικών

coca cola

coca cola

Στην απόσυρση όλων των συσκευασιών Coca Cola Light 500 ml και Nestea από τα ράφια των καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προχώρησε η υπεύθυνη εταιρεία στην Ελλάδα, ύστερα από προκήρυξη με τίτλο “Πράσινη Νέμεσις”, που απέστειλε η οργάνωση FAI/IRF – Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία / Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο – Πυρήνας Nicola και Alfredo, με την οποία προειδοποιεί για προϊόντα της Coca Cola και της Nestle μολυσμένα με υδροχλωρικό οξύ.

Όπως αναφέρεται, το απόγευμα της Δευτέρας 23/12 έφτασε στην ιστοσελίδα zougla.gr και στην εφημερίδα “Espresso” ένας φάκελος που περιείχε ένα μπουκάλι Coca Cola κι ένα φορητό αποθηκευτικό μέσο (usb stick), στο οποίο περιλαμβανόταν μια εξασέλιδη προκήρυξη της FAI/IRF αλλά και βίντεο διάρκειας 2,5 λεπτών. Το περιεχόμενο του φακέλου παραδόθηκε το ίδιο βράδυ στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, προκειμένου να εξεταστεί.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ αναφέρει ότι “η προανάκριση ανατέθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία εξετάζει το περιεχόμενο των φορητών αποθηκευτικών μέσων.

Από την εξέταση που διενεργήθηκε στο περιεχόμενο των φιαλών, προέκυψε ότι εμπεριέχουν αναψυκτικό με ποσότητα υδροχλωρικού οξέος. Η αστυνομία ενημέρωσε την εταιρεία να προβεί στις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες όσον αφορά στις ατομικές συσκευασίες Coca Cola Light των 500ml σε πλαστική φιάλη, καθώς και ατομικές συσκευασίες Nestea Λεμόνι, Nestea Ροδάκινο και Nestea Sugar Free με γεύση λεμόνι, όλα σε πλαστικές φιάλες των 500ml. Παράλληλα ενημερώθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για τις όποιες περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του”.

Η Coca Cola από την πλευρά της ενημέρωσε τους καταναλωτές ότι “από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Με αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών μας, προχωρούμε σε προληπτική απομάκρυνση όλων των μεμονωμένων πλαστικών συσκευασιών PET 500ml των Coca-Cola Light και Nestea (όλων των γεύσεων).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την εταιρεία στο τηλεφωνικό της κέντρο, στο νούμερο 80011 2222, χωρίς χρέωση.

Η Coca Cola, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια των καταναλωτών, διαβεβαιώνει ότι σε συνεργασία με τις αρχές θα προχωρήσει σε όποια αναγκαία περαιτέρω ενέργεια, ενημερώνοντας άμεσα το καταναλωτικό κοινό με νεότερη ανακοίνωση, εφόσον απαιτηθεί”.

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η προκήρυξη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής Χημείας κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης αναφέρει τι μπορεί να επιφέρει η κατάποση υδροχλωρικού οξέος στον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως επισημαίνει, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά εγκαύματα σε όλο γαστρεντερικό σύστημα (οισοφάγο, στομάχι και έντερο), ωστόσο το εύρος των βλαβών εξαρτάται από την ποσότητα κατάποσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να καταπιεί ένας καταναλωτής μεγάλες ποσότητες. “Το υδροχλωρικό οξύ καίει τόσο πολύ, ώστε δεν μπορεί κάποιος να συνεχίσει να πίνει μεγάλες ποσότητες”, λέει ο κ. Αλμπάνης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μετά από κατάποση υδροχλωρικού οξέος, θα πρέπει να γίνεται άμεση εισαγωγή σε νοσοκομείο, ώστε να διενεργηθεί το συντομότερο πλύση στομάχου και αραίωση με υγρά αλκαλικού περιεχομένου. Βεβαίως, απαιτείται χειρουργική επέμβαση στα σημεία που έχουν υποστεί βλάβες. Τέλος, ο καθηγητής συμβουλεύει τους καταναλωτές, πριν καταναλώσουν ένα μπουκάλι, να δοκιμάζουν πρώτα τη γεύση πίνοντας μια μικρή γουλιά. “Σε περίπτωση που η γεύση διαφοροποιείται ή κάτι τους προβληματίζει θα πρέπει να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ ή στο Γενικό Χημείο του Κράτους”.