sxoliki aithousa

“Καταργούνται τομείς – Κλείνουν τμήματα – Κλείνουν σχολεία;”. Τα τρία αυτά ερωτήματα προτάσσει με αγωνία στην ακόλουθη ανακοίνωση που εξέδωσε η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών Λακωνίας και η οποία αφορά στα τεκταινόμενα στο χώρο της παιδείας τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε τοπικό επίπεδο:

“Η κατάσταση στον εκπαιδευτικό χώρο συνεχώς χειροτερεύει με ανούσιες δηλώσεις, ανακοινώσεις φθηνού εντυπωσιασμού και κυρίως αποφάσεις υποβάθμισης της παρεχόμενης παιδείας. Συγκεκριμένα τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει τα ακόλουθα από τον υπουργό κ. Φίλη:

1. Με την υπουργική απόφαση ΦΕΚ 2182/14-07-2016, ορίζονται κατώτατα όρια για τη λειτουργία τμημάτων προσανατολισμού (κατεύθυνσης). Για να δημιουργηθεί ένα τμήμα σε ένα λύκειο της Σπάρτης απαιτούνται τουλάχιστον 20 μαθητές. Δηλαδή, εάν σε κάποιο λύκειο της Σπάρτης λιγότεροι από 20 μαθητές επιλέξουν έναν προσανατολισμό στη γ΄ λυκείου δεν θα σχηματισθεί τμήμα και τότε τι; Υποχρεωτική μετεγγραφή των μαθητών αυτών σε άλλο λύκειο; Τριάντα χρόνια πίσω; Με τα υπάρχοντα στοιχεία σε κανένα περιφερειακό λύκειο ΔΕΝ θα σχηματισθούν όλα τα τμήματα προσανατολισμού. Θα κλείσουν τότε τα λύκεια αυτά; Θα συγκεντρωθούν όλα τα λύκεια στη Σπάρτη, οδηγώντας σε αφανισμό τα περιφερειακά; Μήπως θα εφαρμοσθεί στην πράξη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία, μόνο, λίγων πολυπληθέστερων λυκείων;

2. Χωρίς κανένα σχέδιο και εκπαιδευτικό προσανατολισμό μειώνει το ωράριο σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου κατά 3 ώρες εβδομαδιαίως με μόνο σκοπό την εξοικονόμηση καθηγητών. Επόμενο βήμα θα είναι η περαιτέρω μείωση των ωρολογίων με βάση τους υπάρχοντες καθηγητές.

3. Προβαίνει σε κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων στα Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας με σκοπό και πάλι την εξοικονόμηση καθηγητών. Για παράδειγμα στη Λακωνία συγκεκριμένα καταργούνται από το σχολικό έτος 2016-2017 οι παρακάτω τομείς:
α. Ο τομέας Πληροφορικής στο 1ο ΕΠΑΛ Βοιών
β. Ο τομέας Διοίκησης και Οικονομίας στο 1ο ΕΠΑΛ Μολάων
γ. Ο τομέας Διοίκησης και Οικονομίας στο 1ο ΕΠΑΛ Γυθείου.

4. Καταργεί τη μείωση ωραρίου στους υπεύθυνους καθηγητές των εργαστηρίων Φυσικής και Πληροφορικής με μόνο σκοπό και πάλι την εξοικονόμηση καθηγητών.

5. Δίνεται η δυνατότητα στη διοίκηση να αποσπά καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων (πληροφορικών, μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων, κομμωτών, αισθητικών κ.ά.) των ΕΠΑΛ στην πρωτοβάθμια για συμπλήρωση ωραρίου για πρώτη φορά στην ιστορία. Να κάνουν τι;

Όλα τα παραπάνω σκοπό δεν έχουν να βελτιώσουν την παρεχόμενη εκπαίδευση ούτε είναι αποτέλεσμα μιας μελέτης, παρά μόνο η αγωνία του υπουργείου να προσλάβει λιγότερους αναπληρωτές κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όλοι ξέρουμε ότι η προηγούμενη χρονιά τελείωσε με πάνω από 1000 κενά στη δευτεροβάθμια, όπου οι μαθητές δεν διδάσκονταν όλα τα μαθήματα ή διδάσκονταν λιγότερες ώρες το κάθε μάθημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 1ο ΕΠΑΛ Σπάρτης κατά το σχολικό έτος 2015-16.

Μετά από όλα αυτά τα μαγειρέματα για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2016 η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας χαρακτήρισε υπεράριθμους 73 καθηγητές σε όλη τη Λακωνία (ενώ τον Ιούνιο 2015 είχαν χαρακτηρισθεί μόνο 13 καθηγητές).

Για όλα τα παραπάνω η ΕΛΜΕ Λακωνίας και η πλειοψηφούσα παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να πει, δεν έχει δημοσιεύσει καμιά ανακοίνωση εναντίον του δικού τους μνημονιακού υπουργού και μνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν τον τελευταίο καιρό αναλωθεί μόνο σε ψηφίσματα διαμαρτυρίας ή συμπαράστασης διάφορων κοινωνικών ομάδων, εθελοτυφλώντας για τα προβλήματα που δημιουργεί η συγκυβέρνηση στην ταλαιπωρημένη παιδεία.

Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στα καλοκαιρινά μπάνια τους και να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τον κλάδο με ψηφίσματα διαμαρτυρίας και συμπαράστασης αντί να αντιταχθούν στη δική τους μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”.