Προσεχώς δωρεάν wi-fi σε 302 Δήμους

wi-fi

wi-fi

Έρχεται η δωρεάν πρόσβαση σε ασύρματο ίντερνετ (wi-fi) για 302 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και τέσσερις λακωνικοί.

Δημοσιεύθηκε στη “Διαύγεια” η πρόσκληση για το “Εθνικό Δίκτυο Σημείων Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο wi-fi hotspots” και οι υποψήφιοι φορείς καλούνται να υποβάλουν τις σχετικές πράξεις για να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Με την υλοποίηση του έργου, όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και δημιουργηθεί δίκτυο σημείων, όλοι οι πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 4.000 υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη την επικράτεια, όπως πλατείες, πεζόδρομους, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία κλπ.

Ειδικότερα, η επιλογή των σημείων (wi-fi hotspots) αφορά σε χώρους 302 δήμων της χώρας (σε σύνολο 325), 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, και 200 χώρους λιμένων και μαρινών.

Σημειώνεται ότι κάποιοι δήμοι δεν μετέχουν στο πρόγραμμα, είτε γιατί έχουν ήδη υλοποιήσει δικό τους πρόγραμμα για την παροχή ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο είτε γιατί το υλοποιούν τώρα.

Πώς θα λειτουργεί το ασύρματο δίκτυο

Οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για μισή ώρα στο ασύρματο δίκτυο, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης (access point) σε εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση έως 100 μέτρων στα εξωτερικά σημεία.

Κάθε σημείο πρόσβασης θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα, οι οποίοι θα μπορούν:

  • Να έχουν απλή πρόσβαση στο ίντερνετ, αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming, αρχεία κλπ, καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα, η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5 Mbps.

  • Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης.

  • Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που παρέχονται από τον τοπικό δήμο.

Οι λακωνικοί δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι δήμοι Σπάρτης, Ανατολικής Μάνης, Μονεμβασίας και Ελαφονήσου, ενώ από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης και ο αρχαιολογικός χώρος Μυστρά.