Προσοχή σε όσους υπόσχονται στοιχηματικά κέρδη μέσω των social media

klopi ypologisti

klopi ypologisti

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με την ύπαρξη απατηλών προφίλ στοιχηματισμού σε υπηρεσίες και ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Οι διαχειριστές των προφίλ υπόσχονται δήθεν μεγάλες αποδόσεις, εγγυημένα αποτελέσματα και επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση αποτυχίας της πρόβλεψης, για διάφορα αθλητικά γεγονότα και ιδιαίτερα για αγώνες ποδοσφαίρου. Επιπλέον υπόσχονται και κέρδη μέσω υποτιθέμενων πληροφοριών για δήθεν στημένα παιχνίδια, έναντι πάντα χρηματικής αμοιβής και οικονομικού οφέλους.

Για την υποτιθεμένη “έγκυρη” πληροφόρηση που επικαλούνται ότι παρέχουν ζητούν από τους ανυποψίαστους χρήστες την κατάθεση χρημάτων, είτε μέσω συστημάτων και εταιρειών ηλεκτρονικών πληρωμών – ταχυμεταφοράς σε λογαριασμούς κυρίως του εξωτερικού, είτε με τη χρήση κωδικών ηλεκτρονικής πληρωμής και προπληρωμένων καρτών.

Οι χρήστες που πείθονται και αποστέλλουν τα συμφωνηθέντα κατά περίπτωση χρηματικά ποσά ουδέποτε παραλαμβάνουν τα κερδισμένα χρήματα από σωστές προβλέψεις ή την επιστροφή των ποσών που κατέβαλαν σε περίπτωση λανθασμένων προγνωστικών αποτελεσμάτων.

Επισημαίνεται ότι τα απατηλά αυτά προφίλ χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησής τους και τους συνιστά:

– Να μην ανταποκρίνονται και να μην πείθονται από ανάλογες προτροπές ή διαφημίσεις.

– Να αναφέρουν (report) άμεσα ανάλογα προφίλ, μέσω της σχετικής διαδικασίας στο εκάστοτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

– Να μην αποστέλλουν κανένα χρηματικό ποσό για τέτοιο σκοπό, καθώς πρόκειται για απατηλή διαδικασία.

– Να μην εμπιστεύονται αγνώστους στο διαδίκτυο που υπόσχονται κέρδη.

– Να μην αποστέλλουν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσωπικά τους στοιχεία (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου κλπ) και οικονοµικά δεδοµένα (αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών, προσωπικούς κωδικούς – ΡΙΝ).

– Να μην εγγράφονται σε ιστοσελίδες που υπόσχονται μεγάλα κέρδη από στοιχηματισμό σε δήθεν στημένους αγώνες ποδοσφαίρου, αφού αυτό, πέραν από τη δίωξη των δραστών, μπορεί να προκαλέσει και ποινική δίωξη σε βάρος τους. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο παράνομος στοιχηματισμός αποτελεί ποινικά αξιόποινη πράξη και για αυτούς που διοργανώνουν αλλά και για αυτούς που συμμετέχουν (νόμος 4002/2011, ο οποίος ρυθμίζει την “αγορά των παιγνίων”).

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη ΔΔΗΕ ανώνυμα ή επώνυμα, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

– Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88

– Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

– Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), με λειτουργικό σύστημα iOS-android: Cyberkid

– Μέσω Twitter “Γραμμή SOS Cyber Alert”:@cyberalertGR.