Προσοχή στα παραπλανητικά μηνύματα sms

paraplanitika sms

paraplanitika sms

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες, ώστε να αποφύγουν την εξαπάτηση από μαζικά μηνύματα sms και ιστοσελίδα.

Το τελευταίο διάστημα διακινείται μαζικά sms που ενημερώνει παραπλανητικά τους κατόχους κινητών τηλεφώνων ότι ο αποδέκτης έχει κερδίσει ποσό ύψους 850.000 λιρών Αγγλίας, από διαγωνισμό μεγάλης εταιρείας.

Οι αποδέκτες των επίμαχων μηνυμάτων είναι τυχαίοι χρήστες που για να εισπράξουν δήθεν το ποσό προτρέπονται να επισκεφθούν συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Έπειτα τους ζητείται να πληκτρολογήσουν τον επισυναπτόμενο κωδικό, για να μάθουν τις λεπτομέρειες είσπραξης του ποσού. Επισημαίνεται ότι το μήνυμα είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα και αναφέρει «Your Mobile Number has Won 850.000 British Pounds in the ongoing Samsung Promo. Visit and click on Prize at the top menu. Your Samsungk: 10965».

Ακολούθως, εφόσον ο χρήστης πεισθεί για την υποτιθέμενη νίκη του στο διαγωνισμό και αρχίσει να επικοινωνεί με τους δράστες, του ζητείται να αποστείλει χρήματα με διάφορες αιτιολογίες, όπως προπληρωμή φόρων ή έξοδα εκταμίευσης των χρημάτων.

Οι πολίτες θα πρέπει:

· Να μην πιστεύουν μηνύματα (sms ή e-mail) που αναφέρουν ότι κέρδισαν ένα χρηματικό ποσό σε διαγωνισμό (λοταρία), στον οποίο όμως ποτέ δεν δήλωσαν συμμετοχή.

· Να μην προβαίνουν στην αποστολή προσωπικών ή τραπεζικών στοιχείων στους δράστες.

· Να μην καταβάλλουν κανένα χρηματικό ποσό στους δράστες.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο «Cyberalert» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω του application «Cyber Kid», να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 210 6476464 και να αποστέλλουν το ερώτημά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση ccu@cybercrimeunit.gov.gr για τη λήψη οδηγιών ή για να καταγγείλουν την παράνομη δραστηριότητα.

Παράλληλα, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) και συγκεκριμένα στην επιλογή “Οδηγός του Πολίτη” έχουν αναρτηθεί χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών.