Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων εορτάζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το ICOM – Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων στις 18 Μαΐου κάθε έτους. Το φετινό θέμα του εορτασμού είναι «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία – Συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό περιβάλλον» και θα πλαισιώνεται από ποικίλες δράσεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας συμμετέχει με την εκδήλωση «Ανασύρουμε παλαιά εκθέματα και οραματιζόμαστε το νέο Μουσείο». Πρόκειται για προβολή των ψηφιδωτών που σώζονται in situ εντός της πόλης της Σπάρτης σε απαλλοτριωμένο οίκημα της ΕΦΑΛΑΚ που είναι γνωστό ως «Οικία της Ευρώπης», με προεκτάσεις και αναφορές στο πλήθος των ψηφιδωτών δαπέδων που έχουν ανασκαφεί κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα στην πόλη.

Η εκδήλωση θα διαρκέσει από τις 18 έως τις 31 Μαΐου, με την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά και νηπιαγωγεία). Για τη 18η Μαΐου, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ο χώρος θα είναι ανοιχτός και για ελεύθερους επισκέπτες, προκειμένου το ευρύ κοινό να γνωρίσει έναν λίγο γνωστό αρχαιολογικό χώρο στο κέντρο της πόλης της Σπάρτης, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες ανάδειξης των διατηρούμενων αρχαιοτήτων. Αρχαιολόγοι, συντηρητές και λοιπό ειδικευμένο προσωπικό της Εφορείας θα υποδεχθούν τους επισκέπτες για να δώσουν πληροφορίες για την ιστορία της έρευνας του χώρου, που κατ’ ουσίαν αντιπροσωπεύει τα πρώτα βήματα της αρχαιολογικής υπηρεσίας στη νεοϊδρυθείσα τότε πόλη της Σπάρτης, και για τις ενέργειες που σήμερα υλοποιούνται για την ανάδειξή του.

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως και το μεγαλύτερο, corpus ψηφιδωτών δαπέδων των ρωμαϊκών χρόνων στον ελλαδικό χώρο και θα γνωρίσουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις τεχνικές κατασκευής ψηφιδωτών δαπέδων στην αρχαιότητα. Θα υλοποιούνται δύο εκπαιδευτικά προγράμματα κάθε ημέρα, διάρκειας μιας ώρας το καθένα (9.00′ – 10.00′, 10.00′ – 11.00′ πμ).
Απαραίτητη κρίνεται τηλεφωνική προσυνεννόηση (κ. Ε. Μπισμπή, τηλέφωνα επικοινωνίας 27310 25363/28503, 7.30′ – 10.00′ πμ καθημερινά).