Προσπάθεια στήριξης και ανάδειξης του ελληνικού σύκου

Την Τετάρτη 31 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκου Μπόλαρη με τον πρόεδρο της «ΣΥΚΙΚΗΣ» Παναγιώτη Παπαγεωργίου, τον γενικό διευθυντή Γ. Αγγελόπουλο και μέλη της διοίκησης του συνεταιρισμού. Τη συζήτηση απασχόλησε η πρόκληση ανταπόκρισης στην αυξημένη ζήτηση ποιοτικών αποξηραμένων σύκων, ζήτηση που αφορά σχεδόν αποκλειστικά τις εξαγωγές και αυξάνεται κατ΄ έτος σε σχέση με την εγχώρια παραγωγή.

Οι εκπρόσωποι της «ΣΥΚΙΚΗΣ» επεσήμαναν την ανάγκη αναδιάρθρωσης των παλαιών συκεώνων. Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησαν την ενίσχυση των καλλιεργητών συκιάς για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως ότου γίνουν παραγωγικές νέες φυτεύσεις, που αντικαθιστούν παλιά μη παραγωγικά δένδρα.

Ο αν. υπουργός επιβεβαίωσε την πολιτική βούληση για στήριξη της παραγωγής των αποξηραμένων σύκων, τα οποία είναι από τους αρχαίους χρόνους ένα εξαιρετικό ελληνικό super food, όπως άλλωστε και η σταφίδα. Συζήτησε έτσι με τους εκπροσώπους της «ΣΥΚΙΚΗΣ» τη δυνατότητα ένταξης της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας συκιάς στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014 – 2020, καθώς και τη στρατηγική διαχείρισης της προστιθέμενης αξίας του αποξηραμένου σύκου, την προβολή του ως superfood, την καινοτομία με ελκυστικές ανταγωνιστικές συσκευασίες και τη μεταποίηση με νέα προϊόντα (μπάρες υγείας) που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού των χωρών προορισμού των εξαγωγών. Στην κατεύθυνση αυτή ο συνεταιρισμός έχει πρόσθετα τη δυνατότητα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων προώθησης του εξαιρετικού ποιοτικού ελληνικού σύκου στις απαιτητικότερες διεθνώς αγορές.