Ενόψει της έναρξης των ψεκασμών των καλλιεργειών επιβάλλεται να λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη των μελισσοσμηνών. Καλούνται οι καλλιεργητές να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους χωρίς να βλάψουν τα μελίσσια.
Έτσι δεν πρέπει να αμελούν την ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, την εφαρμογή των ψεκασμών τις απογευματινές ώρες, να ψεκάζουν πριν και μετά την πλήρη ανθοφορία και να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους της περιοχής για επικείμενο ψεκασμό.
Εξάλλου κανείς δεν έχει όφελος από το θάνατο των μελισσοσμηνών.
Πληροφορίες για θέματα μελισσοκομίας μπορούν να λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Αρκαδίας (τηλ. 27102 23224), το Κέντρο Μελισσοκομίας Πελοποννήσου (27102 43352) και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας – Αρκαδίας – Λακωνίας (6973004491).