Προσφυγή στο ΣτΕ από Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, Βαλιώτη και Πελετίδη

Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από κοινού με τους δημάρχους Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη και Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Στόχος, να μην περάσουν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και το Υπερταμείο ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Με την προσφυγή τους οι ανωτέρω απαιτούν από την κυβέρνηση “να προχωρήσει άμεσα σε θεσμικές πράξεις εξαίρεσης των ακινήτων αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από κάθε μεταβίβαση ακινήτων προς την ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο, ώστε να μην έχει πλέον αντικείμενο αυτή η αίτηση ακύρωσης”. Όπως μάλιστα σημειώνουν, “όσο οι «καλές προθέσεις» της κυβέρνησης παραμένουν σε προφορικές διαβεβαιώσεις, ή, ακόμη χειρότερα, σε δηλώσεις περί «θέματος που δεν υπάρχει», ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα αγωνιστεί με κάθε δυνατό μέσο ώστε τα μνημεία να παραμείνουν κοινωνικό αγαθό που θα προσφέρεται σε όλους-όλες και να μην καταλήξουν στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου για «αξιοποίηση» και «ρευστοποίηση»”.

Ο ΣΕΑ έχει ταυτοποιήσει στη σχετική λίστα των 10.119 ακινήτων 587 Κωδικούς Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) από 36 νομούς της χώρας και όπως υποστηρίζει, “πιθανόν αυτά να είναι μόλις τα μισά από τα πραγματικά ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται”.

Μεταξύ αυτών βρίσκει κανείς την αρχαία ακρόπολη και τον αρχαιολογικό χώρο της Σπάρτης, το αρχαίο θέατρο, το ναό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, τη Βασιλική του Οσίου Νίκωνος, τον “τάφο” του Λεωνίδα, όπως και το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.


Δείτε σχετικά: Αρχαιολογικά μνημεία και Υπερταμείο: Ενημέρωση σχετικά με την πορεία ελέγχου των 10.119 ΚΑΕΚ”