Προσφυγή στο ΣτΕ για τη σύμβαση της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ

Voudouris

Peloponnisos Prwta 1

Ως τον μοναδικό τρόπο “αυτή τη στιγμή να αποφευχθεί το μεγάλο σκάνδαλο που κυοφορείται στην Πελοπόννησο για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων” χαρακτηρίζει την απόφασή της να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υπουργού Περιβάλλοντος η “Πελοπόννησος Πρώτα”.

Με έκτακτη συνέντευξη τύπου στην Τρίπολη, ο επικεφαλής της παράταξης Οδυσσέας Βουδούρης με τους περιφερειακούς συμβούλους Νίκο Πατσαρίνο, Τάκη Γατσόπουλο, Σταύρο Χρυσαδάκο, Γιώτα Κοζομπόλη και Παναγιώτη Γκανά εξήγησαν τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για τη σημαντική αυτή παρέμβαση, ώστε να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου που έχει αναλάβει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα απηύθυναν πρόσκληση σε όλους τους δημάρχους της Πελοποννήσου να προχωρήσουν σε δικούς τους σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος, καθώς εκτιμούν πως η σύμβαση που έχει υπογράψει η περιφερειακή αρχή με την ΤΕΡΝΑ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

Στα βασικά “προβληματικά σημεία” της σύμβασης, που οδήγησαν στην απόφαση για προσφυγή στο ΣτΕ, αναφέρθηκε ο Οδυσσέας Βουδούρης, επισημαίνοντας το “αδιανόητο ολίσθημα της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας των 150.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις και από τα ευρωπαϊκά όργανα”. Στάθηκε ακόμη στις “ελλιπείς”, όπως είπε, μελέτες περιβαλλοντικών όρων, υποστηρίζοντας πως η περιφερειακή αρχή έχει αποκρύψει κρίσιμα στοιχεία τους. Ο Τάκης Γατσόπουλος αναφέρθηκε στη δραματική εικόνα που παρουσιάζουν οι πόλεις της Πελοποννήσου και στην ανάγκη άμεσων μέτρων, ενώ ο Νίκος Πατσαρίνος εξήγησε το σκεπτικό της προσφυγής στο ΣτΕ.

Ο επικεφαλής της “Πελοπόννησος Πρώτα” ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2012, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Πελοπόννησο παρήχθησαν 120.000 τόνοι σκουπιδιών. Βάσει της προτεινόμενης σύμβασης, οι πολίτες της Πελοποννήσου θα έπρεπε να πληρώσουν στην ΤΕΡΝΑ περίπου 2 εκατ. ευρώ επιπλέον, για 30.000 τόνους ανύπαρκτων σκουπιδιών, λόγω του όρου “εγγυημένης ποσότητας”.

Στη συνέντευξη έγινε επίσης επίκληση του παραδείγματος της Περιφέρειας Κρήτης, όπου και εκεί ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η κατασκευή μιας “μαμούθ” μονάδας καύσης των απορριμμάτων. Το καλοκαίρι του 2013 ανατράπηκε αυτή η επιλογή και εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης νέος περιφερειακός σχεδιασμός, με μικρές μονάδες σύγχρονης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, με ανακύκλωση, κομποστοποίηση, ενεργειακή ανάκτηση (παραγωγή πχ καύσιμης ύλης για τσιμεντοβιομηχανίες). Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας βασίζεται σε ομάδες δήμων, ανά νομό. “Και φυσικά στην περίπτωση της Κρήτης η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη”, σημειώνει με νόημα η “Πελοπόννησος Πρώτα”.