Προτάσεις για αναβάθμιση του Νέου Κόσμου

Neos Kosmos

Neos Kosmos

Τα προβλήματα της περιοχής του Νέου Κόσμου – Ψυχικού, όπως κατατέθηκαν στο δήμαρχο Σπάρτης κατά τη λαϊκή συνέλευση της 19ης Νοεμβρίου, “ανέβασε” στη σελίδα της στο facebook η Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης:

Γενικά: Ο Νέος Κόσμος – Ψυχικό είναι μια μεγάλη και με δυνατότητες ανάπτυξης συνοικία, η οποία όμως εξαιτίας της χρόνιας παραμέλησής της παρουσιάζει εικόνα της δεκαετίας του ’50 .

1. 6ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης

Άμεση υλοποίηση των διαδικασιών για την ανέγερση του 6ου Δημοτικού Σχολείου – 7ου Νημιαγωγείου Σπάρτης (αίτημα που χρονίζει από το 1986) στο ΟΤ 175, σε οικόπεδο που έχει αγοραστεί από το 2008 από το δήμο Σπάρτης και τη νομαρχία Λακωνίας, έναντι 500.000 ευρώ, με σαφή στρατηγική ανέγερσης και συγκεκριμένα/δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα.

2. Αδιάνοιχτοι δρόμοι – Κοινόχρηστοι χώροι – Υποβαθμισμένες γειτονιές

Υπάρχει ένας «κόμπος» αδιάνοιχτων οδών ο οποίος πρέπει να λυθεί για να ενοποιηθεί η συνοικία, να γίνει λειτουργική η κυκλοφορία και να αναβαθμιστεί γενικά η περιοχή: Χαμαρέτου, Αρχιδάμου, Παυσανίου, Σαλαμίνος κ.ά. πρέπει άμεσα να μπουν σε πρόγραμμα διάνοιξής τους. Εφαρμογή του σχεδίου πόλης, προστασία και αξιοποίηση των προβλεπόμενων κοινόχρηστων χώρων, παρεμβάσεις/αναβαθμίσεις στις υποβαθμισμένες γειτονιές της συνοικίας.

3. Πλατεία Σαϊνοπούλου

Είναι μια μεγάλη πλατεία με μεγάλη επισκεψιμότητα, ιδίως από παιδιά, που χρειάζεται φροντίδα:

– Συντήρηση φωτιστικών σωμάτων

– Περίφραξη και εξοπλισμός παιδικής χαράς

– Διαρκής συντήρηση του πρασίνου

-Τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων για ζώα

– Γνωμάτευση για επικινδυνότητα μεγάλου πεύκου που έχει υποστεί κλίση

– Συντήρηση στα παγκάκια

– Εκσυγχρονισμός κρήνης

– Αναβάθμιση του σιντριβανιού ή αφαίρεσή του προκειμένου να πάψει να είναι πρόβλημα και να μεγαλώσει η ωφέλιμη επιφάνεια της πλατείας.

– Βελτίωση των παρτεριών.

– Αποκατάσταση του φθαρμένου αγάλματος.

– Απαγόρευση στάθμευσης πέριξ της πλατείας. Ράμπες ήπιας κυκλοφορίας.

4. Καθαριότητα

Το συνεργείο καθαριότητας να δουλεύει και πέραν του χώρου της πλατείας, καλύπτοντας τους κεντρικούς δρόμους της συνοικίας.

5. Πεζοδρόμια

Να στρωθούν όσα πεζοδρόμια κεντρικών οδών είναι ακόμα με χώμα ή με επίστρωση σε κακή κατάσταση.

6. Προαύλιο 1ου Γυμνασίου

Να εγκατασταθούν αθλητικές υποδομές στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου και να μένει το προαύλιο ανοιχτό ΚΑΙ μετά τη λειτουργία του γυμνασίου, στη διάθεση των κατοίκων (ιδίως των παιδιών), για δραστηριότητες.

7. Ασφαλτοστρώσεις

Ασφαλτόστρωση δρόμων των οποίων το οδόστρωμα βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση (Θεσπιέων κ.ά.).

8. Όμβρια – Υπόνομοι

Ολοκλήρωση και βελτίωση του δικτύου ομβρίων υδάτων. Η περιοχή, λόγω της θέσης της στο κατώτερο σημείο της Σπάρτης, δέχεται μεγάλον όγκο ομβρίων, τον οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το υπάρχον δίκτυο υπονόμων.

9. Λαϊκή Αγορά

Να εξεταστεί η δυνατότητα λειτουργίας λαϊκής αγοράς στην πλατεία Σαϊνοπούλου, μία Τετάρτη κάθε μήνα. Το μέτρο αυτό θα ωφελήσει γενικότερα την πόλη, το κέντρο της οποίας ασφυκτιά κατά τις ημέρες της «λαϊκής», και θα δώσει αποφασιστική ώθηση στην ματαίως επιζητούμενη ανάπτυξη της συνοικίας.

10. Πολιτισμός

Η περιοχή είναι παντελώς αποκλεισμένη από το όποιο πολιτιστικό «γίγνεσθαι» της πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναβάθμιση και την ανάπτυξή της. Οι κάτοικοι απαιτούν την υλοποίηση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων ΚΑΙ στη συνοικία με επίκεντρο την πλατεία Σαϊνοπούλου.

11. 1ο Νεκροταφείο

Διαρκής συντήρηση, καθαριότητα και αναβάθμιση του 1ου Νεκροταφείου. Από πολλούς συμπολίτες συζητείται σοβαρά το κλείσιμο του 1ου Νεκροταφείου και μεταφορά των οικογενειακών και των ιστορικών τάφων και μνημείων σε άλλο σημείο εκτός πόλης ή στο 2ο Νεκροταφείο. Ο χώρος που θα απελευθερωθεί μπορεί να γίνει ένα πρότυπο πάρκο με πλατεία και χώρους αναψυχής, πλησίον του πανεπιστημίου, σε μια περιοχή που είναι η πλέον υποβαθμισμένη της πόλης, λόγω νεκροταφείου. Τέλος, η απομάκρυνση του 1ου Νεκροταφείου από την περιοχή θα δώσει τη δυνατότητα να κηρυχθεί ενορία η συνοικία, με δικό της ναό τον Άγ. Γεώργιο. Είναι μια τολμηρή πρόταση, που όμως θα δώσει στη συνοικία και την πόλη ευρύτερα μιαν άλλη ποιότητα ζωής και θα συντελέσει αποφασιστικά στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη της πόλης και της συνοικίας.

12. Μαγουλίτσα

Οριοθέτηση και προστασία του ποταμού Κνακίωνα (Μαγουλίτσα), ο οποίος συνδέεται στενά με την ιστορία και τη ζωή της συνοικίας.

Ενοποίηση και προστασία του άλσους νότια των γυμνασίων και δημιουργία εκεί ενός αστικού άλσους υψηλών προδιαγραφών με επίκεντρο το ποτάμι, στα πρότυπα του ποταμού Ληθαίου των Τρικάλων.

13. Ευρώτας

Η συνοικία γειτνιάζει στα ανατολικά με τον Ευρώτα κι έχει συνδέσει την ιστορική διαδρομή της με τον ποταμό. Ζητάμε την οριοθέτηση, την προστασία και την ανάδειξη του Ευρώτα ως φυσικού ιστορικού μνημείου και ως κορυφαίου οικοσυστήματος με μεγάλη αξία για το περιβάλλον.

Να επιτηρηθεί αυστηρά η σωστή κι εύρυθμη λειτουργία του Βιολογικού Σπάρτης, ώστε να μην γίνεται εστία μόλυνσης του ποταμού.

Να εκπονηθεί μελέτη αξιοποίησης του παρόχθιου πάρκου (ΤΕΝΙΣ), η κατάσταση του οποίου αποτελεί ντροπή για τον δήμο Σπάρτης.

13. Δίκτυο αποχέτευσης Βιολογικού

Λόγω της μορφολογίας της περιοχής, το δίκτυο αποχέτευσης του Βιολογικού Καθαρισμού παρουσιάζει συχνά προβλήματα, τα οποία μεταφέρονται και στις κατοικίες. Ζητάμε τον περιοδικό καθαρισμό του δικτύου από τη ΔΕΥΑΣ.

14. Μανουσάκειο

Να αξιοποιηθεί η σχετική δωρεά -η οποία παραμένει επί πολλά χρόνια στα αζήτητα του δήμου- με τη δημιουργία αθλητικού κέντρου.

15. Αρχαιότητες

Να αξιοποιηθούν και να προβληθούν οι αρχαιότητες της περιοχής, ιδιαίτερα το Ιερό του Ψυχικού (απέναντι από το πανεπιστήμιο), το οποίο μπορεί να γίνει πόλος τουριστικής ανάπτυξης της όλης περιοχής, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του μοναδικού φυσικού κάλλους της, τη δημιουργία δημοτικού αναψυκτηρίου κλπ.

16. Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής

Αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και αξιοποίηση του παραμελημένου Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής.

17. Δημοτικός φωτισμός

Επέκταση και βελτίωση του δημοτικού φωτισμού –Υπογειοποίηση δικτύου ΔΕΗ.

18. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Το κακό και ανεπαρκές οδικό δίκτυο της συνοικίας, σε συνδυασμό με αλλεπάλληλες αυθαίρετες αλλαγές κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (πολλές από τις οποίες είχαν χαρακτήρα προσωπικών επιλογών κι εξυπηρετήσεων), έχουν οδηγήσει τη συνοικία σε κυκλοφοριακό κομφούζιο, με δυσκολία τόσο στην είσοδο σ’ αυτήν όσο και στην έξοδο απ’ αυτήν. Χρειάζεται μια συνολική σωστή κυκλοφοριακή ρύθμιση και σηματοδότηση, με τη συνεργασία και τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.

19. 3ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης

Να απαγορευθεί η στάθμευση μπροστά από την είσοδο του σχολείου, από τη διάβαση πεζών έως τη διασταύρωση Γκορτσολόγου-Γρηγορίου, διότι παρεμποδίζεται η προσέλευση και η αποχώρηση των μαθητών και δημιουργείται κίνδυνος ατυχήματος.

Να προστεθεί στέγαστρο από την κεντρική είσοδο του σχολείου έως την εξώπορτα του προαυλίου για την προστασία των μαθητών από τη βροχή κατά τη διαδικασία της προσέλευσης και αποχώρησης.

20. Οδικές παρεμβάσεις

Ολοκλήρωση της μικρής περιμετρικής στο σημείο που δεν είναι πλήρως διανοιγμένη και προκαλεί ατυχήματα.

Λύση ασφαλούς διέλευσης των αυτοκινήτων στο σημείο της μικρής περιμετρικής νότια των γυμνασίων, όπου τα αυτοκίνητα που έρχονται από Γύθειο και στρίβουν δεξιά οδηγούνται στο αντίθετο ρεύμα της περιμετρικής προκειμένου να περάσουν απέναντι και να βγουν στην Αγίου Νίκωνος.