Προχειρότητα στη σύνταξη του προϋπολογισμού καταγγέλλει η ΑΝ.Α.Σ.Α. Σπάρτης

Koumoundouros - Sparti

Koumoundouros - Sparti

Για προϋπολογισμούς που συντάσσονται “στο γόνατο”, με αποτέλεσμα να γίνονται “σουρωτήρι” από τις διαρκείς τροποποιήσεις, κατηγορεί τη δημοτική αρχή ο υποψήφιος δήμαρχος με την Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία για την Αυτοδιοίκηση, κ. Παναγιώτης Κουμουνδούρος.

Όπως υποστηρίζει, “ο προϋπολογισμός του δήμου Σπάρτης (όπως και κάθε προϋπολογισμός) αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, σχεδιάζει και προγραμματίζει η δημοτική αρχή το μέλλον και την προοπτική του δήμου. Πρέπει, γι’ αυτό, να χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα και ωριμότητα, να είναι άριστα επεξεργασμένος, ρεαλιστικός και αξιόπιστος, και να μην κρύβεται πίσω από υπερβολές, προχειρότητα, απλουστεύσεις, ανακρίβειες και λαϊκισμούς.

Σκοπός του προϋπολογισμού πρέπει να είναι η είσοδος του δήμου σε τροχιά μόνιμης εξυγίανσης, και στόχος του το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου με ταυτόχρονο κοινωνικό προσανατολισμό.

Τέλος, ο δημοτικός προϋπολογισμός οφείλει να προβλέπει την ορθή κατανομή έργων ανά πηγή χρηματοδότησης με την προώθηση μελετών, αξιοποιώντας κάθε πιθανή χρηματοδότηση κοινοτικών κονδυλίων αλλά και εθνικών πόρων”.

“Ενώ όμως όλα αυτά αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη σύνταξη των προϋπολογισμών δήμων που σέβονται τους πολίτες και τις ανάγκες τους”, συνεχίζει, “στο δήμο Σπάρτης οι προϋπολογισμοί συντάσσονται στο «γόνατο» (κυριολεκτικά) της δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα να γίνονται «σουρωτήρι» από τις διαρκείς τροποποιήσεις που υφίστανται”.

Προς επίρρωση των παραπάνω ο κ. Κουμουνδούρος αναφέρεται στη συνεδρίαση της Τετάρτης (19/3) του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης, υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ των σαράντα τεσσάρων συνολικά θεμάτων ημερήσιας διάταξης εισήχθησαν οκτώ θέματα τα οποία περιείχαν τροποποίηση του προϋπολογισμού. “Και μάλιστα ενός προϋπολογισμού”, σχολιάζει, “που βρίσκεται ακόμα στην αρχή της εφαρμογής του, και το ερώτημα είναι: Μπορούν οι πολίτες του δήμου Σπάρτης να εμπιστευθούν και πάλι μια δημοτική αρχή που δεν ξέρει να φτιάχνει ούτε προϋπολογισμό;”.

“Είμαστε σίγουροι πως η πλειονότητα των δημοτών κατανοεί την ανάγκη να απαλλαγεί, επιτέλους, ο τόπος από όσους έχουν συνδέσει την πολιτική παρουσία τους με τη στασιμότητα, την υπανάπτυξη και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων”, καταλήγει.