Προχωρά η καταστροφή των χημικών της Συρίας

ximika

ximika

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε προχθεσινή συνεδρίαση ενημερώθηκε για την πορεία εξουδετέρωσης των χημικών της Συρίας, που διενεργείται στο πλοίο “MV Cape Ray” στη Μεσόγειο. Η ενημέρωση έγινε από τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Σ.Α. και τη Sigrid Kaag, υπεύθυνη της κοινής ομάδας δράσης του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) και του ΟΗΕ για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για την πορεία εξουδετέρωσης των χημικών και ανέφερε ότι μέχρι την προηγούμενη ημέρα είχε εξουδετερωθεί το 60% των επικίνδυνων χημικών ουσιών. O βρετανός πρέσβης, ο οποίος προΐσταται του Σ.Α. αυτόν τον μήνα, ενημέρωσε ότι η ποσότητα των χημικών που έχουν μεταφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εξουδετερωθεί “εντός της εβδομάδας” στο εργοστάσιο χημικών του Ellesmere Port, ενώ η Sigrid Kaag ενημέρωσε από την πλευρά της για το σχέδιο καταστροφής των δώδεκα εργοστασίων παρασκευής χημικών όπλων που έχουν βρεθεί στη Συρία και προβλέπεται να έχουν καταστραφεί εντός των επομένων έξι μηνών.

Η επιχείρηση εξουδετέρωσης των χημικών της Συρίας στο “MV Cape Ray” υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί -εκτός απροόπτου- στα τέλη Αυγούστου ή την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, με δεδομένο ότι η υδρόλυση των χημικών ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου και μέχρι προχθές είχε εξουδετερωθεί το 60% της συνολικής ποσότητας.

Γιάννης Κουτσομύτης

(πηγή: www.haniotika-nea.gr)