Πρωτοβουλία της ΟΙ.ΠΟ.Κίνησης για τη διάσωση δύο βυζαντινών ναών

diasosi vyzantinon naon

diasosi vyzantinon naon

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη σύνταξη μελέτης διάσωσης και προστασίας των δύο βυζαντινών εκκλησιών, Σωτήρα και Αγίου Παντελεήμονα, που βρίσκονται στα Τσικαλιά της Μέσα Μάνης, κάτω από το χωριό Κοτράφι.

Στις 8 Ιουλίου, κλιμάκιο της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε αυτοψία, μετά από σχετικό αίτημα της Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης. Οπως διαπιστώθηκε, στον Άγιο Παντελεήμονα υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την προστασία των αγιογραφιών, οι οποίες ανάγονται στον 13ο αιώνα (1200-1300) και κινδυνεύουν από την υγρασία και τη διάβρωση του επιχρίσματος που προκαλούν οι ρίζες των γύρω δένδρων, αλλά και των θάμνων που έχουν φυτρώσει πάνω στο μνημείο.

Στον Σωτήρα -με αγιογραφίες του 15ου αιώνα (1400-1500)- που βρίσκεται στο νεκροταφείο του Κοτραφιού, είναι εξίσου επείγουσα η ανάγκη αποτροπής της πλήρους κατάρρευσης του μνημείου, κυρίως των αψίδων όπου πάνω πατούσε ο τρούλος, ο οποίος έχει ήδη καταρρεύσει προ ετών.

Και οι δύο αυτές εκκλησίες, που η κατάστασή τους είναι οριακή, αποτελούν ξεχωριστά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και για τη διάσωσή τους είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση όλων.

Υπενθυμίζεται πως στις 2 Ιουλίου αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου της ΟΙ.ΠΟ.Κίνησης είχε σχετική συνάντηση στο διοικητήριο με την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα, ενώ οι εκπρόσωποι της ΟΙ.ΠΟ.Κίνησης είχαν επισκεφθεί προηγουμένως την Ε΄ ΕΒΑ.