Πρόεδρος αγροτών Ανατολικής Μάνης: “Είστε έτοιμοι για την οργή που έρχεται;”

Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τους υφυπουργούς Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τον κυβερνητικό βουλευτή του νομού απευθύνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Μάνης κ. Δημήτρης Δημητριάδης:

Dimitriadis Dimitris“Κύριοι,
Τον Μάρτη εγώ προσωπικά ως μέλος του συντονιστικού των Ανεξάρτητων Μπλόκων Πελοποννήσου αλλά και ως πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αν. Μάνης παρευρέθηκα στη συνάντηση που είχατε με εκπροσώπους αγροτών από όλη την Ελλάδα.

Αν θυμάστε, ο λόγος της συνάντησής μας ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η δέσμευσή σας σε μια σειρά μέτρων ειδικά στα θέματα του ασφαλιστικού και φορολογικού των αγροτών. Η συνάντηση έγινε μετά από 40 μέρες αγώνα των αγροτών με μπλόκα και διαμαρτυρίες πανελλήνια.

Και εγώ αλλά και άλλοι συνάδελφοι περιμέναμε μέχρι και την τελευταία στιγμή να δούμε τι θα προτείνετε προς ψήφιση στη βουλή. Πλέον τελειώσαν οι δικαιολογίες. Ψηφίστηκαν τα μέτρα.

Σας θυμίζω ότι είχατε όχι μόνο πει αλλά και ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ότι:

  • Ο ΟΓΑ θα είναι αυτόνομο ταμείο τουλάχιστον μέχρι το 2021. ΔΕΝ ΤΟ ΤΗΡΗΣΑΤΕ.
  • Ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα είχε δικαίωμα επιλογής από 16% έως 20% σαν ποσοστό επί του εισοδήματός του σαν ασφαλιστική εισφορά (για τη σύνταξη). ΔΕΝ ΤΟ ΤΗΡΗΣΑΤΕ.
  • Θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. ΔΕΝ ΤΟ ΤΗΡΗΣΑΤΕ.
  • Στο κομμάτι που μας καίει στα τεκμήρια διαβίωσης θα μεριμνούσατε για τους κατοίκους της Περιφέρειας και δη αγρότες. ΔΕΝ ΤΟ ΤΗΡΗΣΑΤΕ.
  • Θα ξεκαθάριζε το τοπίο στο μπέρδεμα που δημιουργείται με το εργόσημο και την Επιθεώρηση Εργασίας. ΔΕΝ ΤΟ ΤΗΡΗΣΑΤΕ.

Βέβαια και τότε σας είχαμε πει ότι δεν μας ικανοποιούν οι ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΑΣ αλλά τουλάχιστον υπήρχε κάποια πρόοδος. Το ότι όντως τηρήσατε κάποιες από αυτές αναγκαστικά μου φέρνει στο μυαλό τη ρήση του κ. Μπούτα «μας σώσατε από το λύκο και μας ρίξατε στην αρκούδα».

Έχω δε και κάποιες απορίες:

  • Σας είχαμε προτείνει ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης να βγαίνει με το 51% του εισοδήματός του και με μέσο όρο πενταετίας. Ακόμη περιμένουμε απάντηση.
  • Αν κάποιος είναι στο ΙΚΑ και παράλληλα έχει και ΤΠΥ, ψηφίσατε να πληρώνει αναλογικά και να συμβάλει στον ΟΑΕΕ. Σας είχαμε προτείνει το αντίστοιχο, δηλαδή κάποιος που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης πχ πολιτικός μηχανικός αλλά έχει και αγροτικά εισοδήματα να πληρώνει ένα κομμάτι στον ΟΓΑ. Αυτό γιατί δεν το ψηφίσατε, ούτε καν το προτείνατε;
  • Γιατί, όπως ένας πχ πολιτικός μηχανικός δεν χάνει την ιδιότητά του και κόβει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, και ο αγρότης να μην μπορεί να διατηρεί την ιδιότητά του όταν αναγκάζεται -γιατί όντως αναγκάζεται- να κάνει και κάποια άλλη δουλειά να μην του κόβουν εργόσημο;
  • Σας είχαμε πει για τον ΕΛΓΑ. Ακόμη τίποτα. Όμως οι παραγωγοί στην Πέλλα και την Ημαθία έχασαν τις παραγωγές τους. Οι παραγωγοί στη Σκάλα Λακωνίας καμαρώνουν τους κόπους τους να πέφτουν.
  • Να μιλήσω για τους βιοκαλλιεργητές, που περιμένουν εδώ και τέσσερα χρόνια τις επιδοτήσεις τους; Για τους αλιείς, που δεν επιτρέπεται να μπουν καινούργιοι στο επάγγελμα;

Για να μην σας κουράζω άλλο, οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί και είναι και αναλυτικές και σοβαρές και δίνουν λύσεις. Σας προτείνω να τις ξανακοιτάξετε.

Το ενοχλητικό δεν είναι ότι δεν τηρήσατε τις δεσμεύσεις σας, είναι ότι θεωρήσατε πως δεν είχατε καμία υποχρέωση να εξηγήσετε γιατί δεν τις τηρήσατε. Ότι δεν αισθανθήκατε καμία αιδώ.

Όπως καταλαβαίνετε, μόνοι σας αποκλείσατε όποια δυνατότητα σύμπλευσης και επικοινωνίας. Γιατί την επόμενη φορά που θα ζητήσετε συνάντηση ποιος θα έρθει και ποιος θα πιστέψει αυτά που θα πείτε;

Κλείνοντας, επειδή σύντομα ο αγροτικός κόσμος θα συνειδητοποιήσει τι έχει ψηφιστεί και θα αναγκαστεί να σηκωθεί από τον καναπέ για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα μπορεί να επιβιώσει, είστε έτοιμοι για την οργή που έρχεται;”.