Πρόσφυγες: “Η χώρα μας θα βρεθεί σύντομα στη δυσάρεστη θέση να διαχειριστεί την ανθρωπιστική κρίση”

Με επερώτηση που κατέθεσαν προς το περιφερειακό συμβούλιο οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας και Γιάννης Κελλάρης ζητούν να παρθούν μέτρα στήριξης για τους πρόσφυγες. Όπως αναφέρουν “Αυτή τη στιγμή στη πόλη της Τρίπολης έχουν δημιουργηθεί για τις ανάγκες του προγράμματος ΕΣΤΙΑ που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Πάρνωνας σε συνεργασία με τον δήμο Τρίπολης και την εποπτεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου 400 θέσεις φιλοξενίας σε 66 διαμερίσματα για αιτούντες άσυλο. Σήμερα σε αυτές τις θέσεις φιλοξενούνται 353 άτομα εκ των οποίων τα 186 έχουν αναγνωριστεί πρόσφυγες και περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να λάβουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Η έξοδος των προσφύγων από το πρόγραμμα σημαίνει ότι σταματάνε να λαμβάνουν το μηνιαίο οικονομικό βοήθημα και πρέπει να απομακρυνθούν από τα διαμερίσματα που φιλοξενούνται. Επομένως αυτοί οι άνθρωποι μένουν αυτόματα χωρίς χρήματα και στέγη. Να σημειωθεί ότι οι 186 πρόσφυγες μένουν σε 32 διαμερίσματα και από αυτούς τα 105 άτομα είναι παιδιά ηλικίας 0-16 χρονών. Ήδη έχουν σταλεί εξώδικα σε πρόσφυγες για να φύγουν από τα σπίτια”.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω οι σύμβουλοι κρίνουν αναγκαίο να παρθούν μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν δυσμενείς και επικίνδυνες συνέπειες  σε  ανθρώπους  που αναγνωρίζονται ως  δικαιούχοι  διεθνούς  προστασίας. “Η χώρα μας θα βρεθεί σύντομα στη δυσάρεστη θέση να διαχειριστεί την ανθρωπιστική κρίση που πάει να διαμορφωθεί αφού υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν στον δρόμο πρόσφυγες με μικρά παιδιά χωρίς στέγη και χρήματα και να περιφέρονται σε πλατείες και πάρκα. Αυτές οι συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, εγκληματικότητα, εκμετάλλευση και βία”, υποστηρίζουν οι σύμβουλοι.

Ως βασικό πρόβλημα θέτουν την καθυστέρηση στην έκδοση αδειών διαμονής και παραλαβής ταξιδιωτικών εγγράφων που προκαλεί αρνητικές συνέπειες στους αιτούντες όπως άγχος και ένταση και μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχολογικά προβλήματα (διαταραχές ύπνου, απώλεια όρεξης, ακόμα και κατάθλιψη κ.ά). “Ο βαθμός εξυπηρέτησης από τα περιφερειακά γραφεία ασύλου και της αστυνομίας σε πρόσφυγες και μετανάστες είναι πολύ χαμηλός και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στον προγραμματισμό των ραντεβού. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού τόσο σε αριθμό όσο και σε εκπαίδευση. Να σημειωθεί ότι σε πολλές υπηρεσίες δεν υπάρχει η δυνατότητα διερμηνέα”, αναφέρουν οι σύμβουλοι και ρωτούν τι θα κάνει η Περιφέρεια ώστε να εξασφαλιστεί:

1. Επιτάχυνση και μεγαλύτερη ευελιξία των διαδικασιών χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων και αδειών διαμονής για να πάψει το φαινόμενο να παραμένουν εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες μέχρι και δύο χρόνια για να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

2. Στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου. Δημιουργία περιφερειακών γραφείων της υπηρεσίας ασύλου στην πρωτεύουσα του κάθε νομού της χώρας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς και εκμετάλλευσης των προσφύγων από επιτήδειους που μεσολαβούν για την χορήγηση των ταξιδιωτικών τους έγγραφων και των άδειών διαμονής.

3. Άμεση υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης από το υπουργείο Παιδείας για αναγνωρισμένους πρόσφυγες σε τοπικό επίπεδο και τη λειτουργία τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

4. Υποστήριξη των προσφύγων από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμων και περιφέρειας) και του υπουργείου Εργασίας για την διευκόλυνση μίσθωσης σπιτιών από πρόσφυγές μέσω επιδότησης ενοικίου για αυτούς που βγαίνουν από το πρόγραμμα στέγασης.