Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την ωρίμανση προς δημοπράτηση του έργου “Βιοκλιματική αναβάθμιση Ξενία Σπάρτης και μετατροπή σε κέντρο πολιτιστικών, τουριστικών και διοικητικών δραστηριοτήτων” αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης.

Η σύμβαση, διάρκειας έξι μηνών, υπογράφεται από το δήμο, την Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕ και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, με το κόστος να ανέρχεται σε 150.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Σκοπός της είναι η έρευνα, καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου και ο εντοπισμός και η ωρίμανση των απαραίτητων ενεργειών για τις παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε ενεργειακή αναβάθμισή του.

Ο λόγος που προκρίθηκε η προγραμματική και όχι διαγωνισμός είναι όπως σημειώθηκε ο δραστικός περιορισμός του κόστους σε ποσοστό άνω του 50%. Επιπλέον ο δήμος Σπάρτης δεν διαθέτει τους μελετητές διαφόρων ειδικοτήτων που απαιτούνται για μια τέτοια εργασία.

Όπως επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Π. Αργυρόπουλος, το θέμα του ερειπωμένου κτιρίου ταλανίζει χρόνια την περιοχή, με τις όποιες προσπάθειες να μην τελεσφορούν. Ενημέρωσε ακόμη ότι θα απαιτηθεί αλλαγή χρήσης από κέντρο υγείας σε δημοτικό κτίριο, ενώ διευκρίνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν επεκτάσεις ούτε ως προς το ύψος ούτε ως προς την έκταση.

Κατά τη δική του τοποθέτηση ο δήμαρχος τόνισε πως η μελέτη πρέπει να προχωρήσει άμεσα προκειμένου να διεκδικηθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, είπε πως θα γίνουν παρεμβάσεις όχι μόνο στο κτίριο αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ στάθηκε και στην πείρα της Αναπτυξιακής σε ανάλογα έργα, γεγονός που ενίσχυσε την επιλογή της. Ο κ. Βαλιώτης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αρχαία Ολυμπία, όπου το τοπικό “Ξενία” έχει μετατραπεί σε διοικητήριο και κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Να σημειωθεί ότι η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας απείχε της ψηφοφορίας ζητώντας αναβολή μιας εβδομάδας για να μελετήσει περαιτέρω τα στοιχεία, αφού διά στόματος Μάριου Τζωρτζάκη ανέφερε πως έχει εύλογα ερωτήματα (τα οποία πάντως απέφυγε να διατυπώσει). Ακόμη, οι κ.κ. Λεβεντάκης και Βουνάσης, παρότι αναγνώρισαν τη σημασία του έργου, δήλωσαν αντίθετοι στο να υπάρξει σύμπραξη με την Αναπτυξιακή, επικαλούμενοι λόγους διαφάνειας. Από την πλευρά τους οι κ.κ. Αλεξάκος και Κουμουνδούρος υπερψήφισαν τη σύμβαση.