Πρόταση: Η ενότητα “Σπάρτη – Μυστράς – Μάνη” πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

OIPOKINHSH logo

OIPOKINHSH logo

Τον περασμένο Ιούλιο, το διοικητικό συμβούλιο της Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης έστειλε επιστολή προς τους δημάρχους και την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, με θέμα “Μια προωθητική ιδέα – πρόταση: Η ενότητα Σπάρτη – Μυστράς – Μάνη: Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021”. Οι όποιες απαντήσεις αναμένονται…

Διαβάστε την επιστολή:

“Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,

Η Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης έχει την τιμή και τη χαρά να σας απευθυνθεί προκειμένου να σας καταθέσει μια ιδέα-πρόταση, η οποία, εάν την υιοθετήσετε και τελικά ευωδοθεί, μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά για όλη τη Λακωνία και την ευρύτερη περιφέρεια της νότιας Πελοποννήσου.

Η πρόταση αυτή αφορά στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021 από την ιστορική, πολιτισμική και γεωγραφική ενότητα Σπάρτη – Μυστράς – Μάνη, περιλαμβανομένης της Μονεμβασίας και όλης της περιφέρειας του νομού Λακωνίας και του τμήματος της Μάνης που υπάγεται διοικητικά στο νομό Μεσσηνίας. Πιστεύουμε πως μπορεί ν’ αποτελέσει μια δυναμική υποψηφιότητα που θα διεκδικήσει προνομιακά και θα κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021, ανάμεσα στις άλλες ελληνικές πόλεις που τον διεκδικούν. Σε κάθε περίπτωση, αυτή καθ’ αυτή η διεκδίκηση θα λειτουργήσει θετικά και θα ενεργοποιήσει δυνάμεις.

Πολλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πρότασης, τα οποία έχουν να κάνουν με τη δυναμική ιστορία του τόπου αλλά και με το δυναμικό παρόν του και τις προοπτικές που προσφέρει.

Είναι μοναδική η διαχρονική παρουσία στο λακωνικό χώρο, υπό τη σκιά του Ταϋγέτου, όλων των φάσεων του ελληνικού πολιτισμού και η ιστορική του συνέχεια, που ξεκινάει από την ομηρική Σπάρτη του Μενελάου και του Τρωικού πολέμου, συνεχίζει με τη Σπάρτη του Λυκούργου, του Λεωνίδα, του Νάβιδος, το Κοινό των Ελευθερολακώνων, την αδιάκοπη παρουσία κατά τους βυζαντινούς χρόνους με αποκορύφωμα τη βυζαντινή πολιτεία του Μυστρά, για να φθάσει επί τουρκοκρατίας στη Μάνη, όπου μεταλαμπαδεύτηκαν η σπαρτιατική αρετή και το βυζαντινό πνεύμα. Ολα αυτά μπορούν να αποτελέσουν το διαβατήριο για έναν τέτοιο τίτλο.

Η απονομή του τίτλου αποτελεί: Ιστορικό χρέος προς τη Σπάρτη και αναγνώριση της συμβολής της στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αναγνώριση της βυζαντινής κληρονομιάς που συμβολίζει ο Μυστράς σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας. Εκτίμηση της συμβολής της Μάνης και των μανιατών στην ελληνική αναγέννηση που σήμανε η μεγάλη ελληνική επανάσταση του 1821, η οποία ξεκίνησε από τη Μάνη ακριβώς 200 χρόνια πριν από το 2021, έτος που ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης θα απονεμηθεί σε κάποια πόλη της Ελλάδας. Είναι ιστορικό χρέος προς τη Σπάρτη και τη Λακωνία της υπόλοιπης Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Η ανάδειξη σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης της ενότητας Σπάρτη – Μυστράς – Μάνη μαζί με την περιφέρεια της Λακωνίας θα δώσει ώθηση στο θεσμό, καθώς θα σηματοδοτήσει την πρόωθηση αναπτυξιακών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας, μέσα από μια άλλη αντίληψη που συνδέει τη βιώσιμη ανάπτυξη με την ανάδειξη, ως συγκριτικού πλεονεκτήματος, της ιστορικής-πολιτισμικής ταυτότητας μιας περιοχής.

Θα λειτουργήσει προωθητικά για τα μεγάλα έργα πολιτισμού που προωθούνται στη Σπάρτη, όπως πχ η αναστήλωση και αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου και η οικοδόμηση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου κλπ. Επίσης θα αναδειχθεί ο Μυστράς και η αναγκαιότητα προστασίας των βυζαντικών μνημείων του.

Θα αναδειχθούν οι μοναδικοί παραδοσιακοί οικισμοί της Μάνης με τους εκατοντάδες πύργους τους, οι πάνω από 500 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της Μάνης, αλλά και οι αρχαιότητες, όπως το αρχαίο θέατρο του Γυθείου, τα σπήλαια του Διρού και το Νεολιθικό Μουσείο, αλλά και ο ορεινός όγκος της Μάνης με τα ιστορικά μονοπάτια του. Στη λακωνική περιφέρεια η καστροπολιτεία της Μονεμβάσιας, ο βυθισμένος προϊστορικός οικισμός στο Παυλοπέτρι και το Απολιθωμένο Δάσος στα Βάτικα. Θα αποτελέσει αφορμή για έργα προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης των παρόχθιων περιοχών του Ευρώτα, με δημιουργία ιστορικών περιπάτων κλπ.

Η ανάληψη της πολιτιστικής πρωτεύουσας από την ενότητα Σπάρτη – Μυστράς – Μάνη θ’ αποτελέσει εφαλτήριο για την παραπέρα τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας, που περιλαμβάνει τους τουριστικούς πόλους της Σπάρτης, του Μυστρά, του Γυθείου, της Μονεμβάσιας, της Ελαφονήσου, της Μάνης, αλλά και του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα. Επίσης, θα λειτουργήσει ενισχυτικά για τις γειτονικές πόλεις της Καλαμάτας και της Τρίπολης, που επίσης διεκδικούν τον ίδιο τίτλο.

Υπενθυμίζεται πως η ιδέα για τη θέσπιση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ανήκει στην αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Η συμπλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας κοστίζει περίπου 25.000 ευρώ, ενώ το ύψος του ποσού που θα δαπανήσει κάθε πόλη-περιοχή για να προετοιμαστεί κατάλληλα εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές της δυνάμεις. Οι ενδιαφερόμενες πόλεις μπορούν να υποβάλουν επίσημα αίτημα μέχρι έξι χρόνια πριν την έναρξη της εκδήλωσης -δηλαδή, για τη διοργάνωση του 2021, το 2015- και θα ακολουθήσει αξιολόγηση από επιτροπή της ΕΕ.

Για την ιστορία, τρεις ελληνικές πόλεις έχουν πάρει, μέχρι στιγμής, τον σχετικό τίτλο. Η Αθήνα το 1985, η Θεσσαλονίκη το 1997 και η Πάτρα το 2006, ενώ το 2021 εκτός από τη χώρα μας πολιτιστική πρωτεύουσα θα αναδείξει και η Ρουμανία. Τον τίτλο του 2021 διεκδικούν μέχρι στιγμής, όπως έχει ακουστεί, η Καλαμάτα, η Τρίπολη, το Ναύπλιο, ο Πειραιάς, η Καβάλα και η Σύρος. Η ενότητα Σπάρτη – Μυστράς – Μάνη έχει τις προϋποθέσεις να τον κερδίσει!

Ως Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης καταθέτουμε αυτή την ιδέα-πρόταση. Αν πιστέψουμε όλοι σ’ αυτήν, θα τα καταφέρουμε. Το οφέλη θα είναι πολλαπλά και θα σηματοδοτήσουν τη στροφή προς μια βιώσιμη ανάπτυξη της Λακωνίας και της νότιας Πελοποννήσου. Πρέπει όμως να βιαστούμε. Δήμοι και φορείς έχουν το λόγο. Εμείς συμμετέχουμε και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις”.