Πρώτη φωλιά της καρέττα καρέττα για το 2019 στον Λακωνικό κόλπο

Την πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας caretta caretta στον Λακωνικό κόλπο εντόπισαν και κατέγραψαν οι εθελοντές του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας “ΑΡΧΕΛΩΝ”. Η φωλιά βρέθηκε την Κυριακή 9 Ιουνίου στην παραλία της Σελινίτσας, όπου τοποθετήθηκε ειδική σήμανση για προστασία από τη θήρευση ζώων και για ενημέρωση των λουόμενων.

Το ερευνητικό πρόγραμμα πεδίου του συλλόγου “ΑΡΧΕΛΩΝ” στον Λακωνικό κόλπο εκπονείται με σκοπό τον εντοπισμό, την καταγραφή και την προστασία φωλιών των caretta caretta, τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και των κατοίκων της περιοχής. Το φετινό πρόγραμμα ξεκίνησε 25 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Πάνω από 80 εθελοντές από όλο τον κόσμο θα συνδράμουν την προσπάθεια να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η επιβίωση του σπάνιου αυτού θαλάσσιου ερπετού.

Οι παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στον Λακωνικό κόλπο (Βαλτάκι, Σελινίτσα, Μαυροβούνι, Βαθύ, παραλία Ευρώτα από Τρίνησα μέχρι Κοκκινιά) έχουν ενταχθεί στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, και ισχύουν συγκεκριμένες νομικές προβλέψεις για την προστασία τους. Η σημασία των συγκεκριμένων παραλιών είναι μεγάλη, καθώς αποτελούν κύριες περιοχές ωοτοκίας της caretta caretta στην Πελοπόννησο. Αυτό το γεγονός μαζί με τη συνεργασία τοπικών φορέων μπορεί να οδηγήσει στην ανάδειξη του Λακωνικού κόλπου και στην προσέλκυση επισκεπτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με αφορμή την έναρξη της ωοτοκίας του προστατευόμενου είδους πρέπει να τονιστεί η σημασία εφαρμογής απλών διαχειριστικών μέτρων, όπως η απομάκρυνση επίπλων θαλάσσης κατά τις βραδινές ώρες ώστε οι ενήλικες χελώνες να μην βρίσκουν εμπόδια στην προσπάθεια φωλεοποίησης, η μείωση της φωτορύπανσης (λάμπες, φακοί, φωτιές) στην παραλία (καθώς αποπροσανατολίζει τα χελωνάκια στην έξοδό τους από τις φωλιές) και η αποφυγή εισόδου βαρέων οχημάτων και τροχοφόρων στην παραλία, αφού από τις δονήσεις μπορεί να καταστραφούν οι φωλιές. Τα παραπάνω μέτρα διασφαλίζουν την επιβίωση του αρχαιότερου επισκέπτη της περιοχής. Ας μην ξεχνάμε ότι μονάχα ένα χελωνάκι στα χίλια καταφέρνει να φτάσει την ενηλικίωση, άρα η προστασία της κάθε φωλιάς είναι πολύ σημαντική.


Πληροφορίες:

Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας, Άννα Κανελίδου, υπεύθυνη τμήματος Προστασίας & Διαχείρισης ΦΔ, τηλ.: 27550 22021, info@fdparnonas.gr, www.fdparnonas.gr

ΑΡΧΕΛΩΝ, Γαλήνη Σαμλίδου, υπεύθυνη προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου, τηλ.: 6951009785, southpelop@archelon.gr,www.archelon.gr