Στη Μονεμβάσια, που γιορτάζει την επέτειο απελευθέρωσής της από τους τούρκους (στις 23 Ιουλίου του 1821), βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ανακηρύχθηκε και επίτιμος δημότης.

Ο κ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της αντιφώνησης στην τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη προέβη σε εκτενή αναφορά στο ιστορικό υπόβαθρο της περιοχής, “ενός τόπου με εξαιρετικές φυσικές καλλονές”, όπως ανέφερε, “αλλά και μεγάλη προσφορά στους διαχρονικούς αγώνες του ελληνισμού υπέρ της ελευθερίας”.

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας πως “η Ελλάδα αποτελεί δύναμη ειρήνης και δημοκρατίας στην περιοχή και επιδιώκει καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Ειδικώς ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία, επαναλαμβάνω, για πολλοστή φορά, ότι επιδιώκουμε σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας μαζί της. Όμως, διευκρινίζω ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η φιλία μας και η καλή γειτονία, εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, κυρίως από έναν θεμελιώδη παράγοντα: τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και, επίσης, τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.

Στη συνέχεια μίλησε για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο στρατιωτικών μας από τις τουρκικές αρχές: “Στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στην Αδριανούπολη, κρατούνται, επί μακρό ήδη χρονικό διάστημα, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου, δύο στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Αυτή η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να πλήξει τους δύο ηρωικούς στρατιωτικούς μας, αφού το ηθικό τους είναι ακμαίο στον υπέρτατο βαθμό, αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει ελληνικός στρατός και ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Πλήττει όμως, καιρίως, το κύρος της Τουρκίας και της ηγεσίας της. Διότι αυτή η αυθαιρεσία, που έχει προκαλέσει την ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή κατακραυγή, είναι πλήγμα κατά της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και, εν γένει, του πολιτισμού μας”.

Ζήτησε τέλος από την τουρκική ηγεσία, στη νέα περίοδο που μόλις ξεκίνησε γι’ αυτήν με την επανεκλογή του προέδρου της, Ταγίπ Ερντογάν, να αναλογισθεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διεθνή κοινότητα, που προκύπτουν από τη στάση της στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών.