Με θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Μυστρά και την τέλεση μνημοσύνου ξεκίνησαν σήμερα οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 565 χρόνων από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Παρών και φέτος ο πρόεδρος της δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγονται τα “Παλαιολόγεια”.

Μετά την εκφώνηση της σχετικής ομιλίας από τον διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης κ. Ιωάννη Κονδυλόπουλο, οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στον ανδριάντα του τελευταίου αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όπου ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος τέλεσε τρισάγιο. Εν συνεχεία ο ΠτΔ κατέθεσε στεφάνι.

“Η σημερινή ιερή ημέρα μνήμης μάς υπενθυμίζει, στο διηνεκές, από την μια πλευρά την θυσία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στον βωμό της Ιστορίας και της Ελευθερίας. Και, από την άλλη πλευρά, την απαράμιλλη συμβολή του Βυζαντίου και του βυζαντινού πολιτισμού στην διαμόρφωση του κοινού μας σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, το Βυζάντιο -το οποίο όχι μόνο δεν είναι μέρος του Μεσαίωνα, αλλά ο αντίποδάς του, κυριολεκτικώς- αφενός συντήρησε τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας Ρώμης και, αφετέρου, μέσω της χριστιανικής διδασκαλίας και παράδοσης, την εμπλούτισε με θεμελιώδεις αρχές και αξίες, οι οποίες σήμερα συνιστούν πραγματικές αντηρίδες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Πρόκειται για τις αρχές και τις αξίες του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης, μ’ έμφαση στον άξονα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Είναι δε ιδίως αυτές οι αρχές και αξίες, οι οποίες δίνουν στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα εφόδια για να διαδραματίσει τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί και που της αρμόζει, μέσα στους ταραγμένους καιρούς μας όπου κρίνεται το μέλλον του Ανθρώπου και της Ανθρωπότητας εν γένει” ανέφερε στον λόγο του ο πρώτος πολίτης της χώρας.

Μουσική βραδιά με θέμα την Άλωση

Υπενθυμίζεται ότι απόψε στις 8 μμ στο πνευματικό κέντρο του δήμου Σπάρτης (ισόγειο Βιβλιοθήκης) θα φιλοξενηθεί η μουσική παράσταση με θέμα “Πώς ύμνησε και τραγούδησε ο λαός την άλωση της Πόλης”. Συμμετέχουν το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της ιεράς μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης και ο Παιδαγωγικός Φιλότεχνος Όμιλος Φάριδος με τις χορωδίες και τους μουσικούς του.