Πυροσβεστική άσκηση «Διά Πυρός 2016» στις Καρυές

pyrosvestiki askisi (4)

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη θέση «Τσούκα-Μαυρογιάννη» στις Καρυές, με μέριμνα του πυροσβεστικού σώματος, υπό την επίβλεψη του υπαρχηγού Επιχειρήσεων ΠΣ αντιστράτηγου ΠΣ Αθανασίου Σερεντέλλου και του διοικητή Περ/κής Πυρ/κής Διοίκησης Πελ/σου αρχιπυράρχου Χαραλάμπους Χιώνη, άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης σε πραγματικές συνθήκες, με την κωδική ονομασία «Διά Πυρός 2016». Η περιοχή επελέγη λόγω του έντονου φυσικού ανάγλυφου που παρουσιάζει, της γειτνίασής της με καταφύγιο άγριας ζωής και το δρυοδάσος των Καρυών, καθώς και της κτηνοτροφίας που αναπτύσσεται σ’ αυτή κατά τους θερινούς μήνες.

pyrosvestiki askisi (2)

Συμμετείχαν επτά οχήματα της πυροσβεστικής Σπάρτης με δεκαπέντε πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος από την ΠΕΠΥΔ Πελ/σου, το παράρτημα Λακωνίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, η εθελοντική ομάδα «Ετοιμοκλής» και η Πυρασφάλεια Καρυών Δήμου Σπάρτης.

Σκοπός της άσκησης ήταν:

α) Η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας.
β) Η πρακτική εφαρμογή των απαιτούμενων διαδικασιών – ενεργειών που προβλέπονται στα αντίστοιχα σχέδια επέμβασης της ΠΕΠΥΔ Πελ/σου.
γ) Η βελτιστοποίηση της συνεργασίας μεταξύ του ΠΣ και όλων των εμπλεκόμενων στη δασοπυρόσβεση φορέων.
δ) Ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού καταστολής δασικής πυρκαγιάς.
ε) Η επιχειρησιακή αφύπνιση και η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης σε συμβάντα αναλόγου βεληνεκούς.
στ) Η βελτίωση του συντονισμού, η εξοικείωση και η απόκτηση εμπειρίας του εμπλεκόμενου προσωπικού σε συμβάντα που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητα ως προς τη φύση τους.
ζ) Ο εντοπισμός αδυναμιών και ελλείψεων, καθώς και η λήψη κατάλληλων μέτρων για εξάλειψη αυτών.

pyrosvestiki askisi (3)pyrosvestiki askisi (5)pyrosvestiki askisi (1)