“Πόλεμος” για τον ΕΝΦΙΑ

enfia

enfia

“Απαράδεκτες” χαρακτηρίζουν τις χρεώσεις του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων 27 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο λάκωνας βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης. Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, ζητούν, μεταξύ άλλων, να υπάρξουν αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, να μειωθεί ο εν λόγω φόρος για τους πολίτες, να απαλλαγούν οι κάτοχοι ακινήτων εάν δεν έχουν κανένα έσοδο από την εκμετάλλευσή τους, να διορθωθούν τα λάθη και να αναβληθεί η καταβολή της πρώτης δόσης.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Από την άλλη πλευρά, “προκλητικά κροκοδείλια δάκρυα για τον ΕΝΦΙΑ” χρεώνει στους κυβερνητικούς βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως “δεν είναι δυνατόν αυτοί που υπερθεμάτιζαν και στήριζαν τις σχετικές διατάξεις πριν λίγους μήνες και αναθεμάτιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική του, τώρα «ως μωραί παρθέναι» να καταγγέλλουν το νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν! Αγγίζει σίγουρα τα όρια της γελοιότητας και θυμίζει νούμερο κακόγουστης θερινής κωμωδίας, αν δεν αφορούσε τις ζωές και τα σπίτια των πολιτών. Ας καταλάβουν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι δεν είναι λάθος η εφαρμογή της μνημονιακής βαρβαρότητας. Καταστροφή και λάθος είναι η πολιτική που στηρίζουν, ενάντια σε όλη την κοινωνία, καθώς στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αποκαλύπτεται η άδικη, αναποτελεσματική και ατελέσφορη φορολογική πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ”.

Και το ΚΚΕ όμως καταφέρεται εναντίον του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας. “Η μεγαλύτερη αδικία στον ΕΝΦΙΑ, που δεν διορθώνεται”, εκτιμά η ΚΕ του κόμματος, “είναι ο λαός να πληρώνει ενοίκιο στο σπίτι που απέκτησε με κόπους και θυσίες, στο αγροτεμάχιο που καλλιεργεί για να ζήσει. Το ΚΚΕ επιμένει στην πλήρη απαλλαγή της πρώτης, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας. Κανένας φόρος στην αγροτική γη. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία”.