“Πόλεμος” Ένωσης – αγροτών για το χαράτσι του ΟΣΔΕ

agrotis

agrotis

Τα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας επισκέφθηκαν την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωποι των Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών και Νέων Αγροτών του νομού, με σκοπό να πρωτοκολλήσουν την υπεύθυνη δήλωση ανάκλησης της εξουσιοδότησης για τη δήλωση ΟΣΔΕ 2015-2020. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Βιοκαλλιεργητών κ. Δημήτρη Καραμπάση, εκεί εκτυλίχθηκαν τα εξής:

“Η συζήτηση ξεκίνησε με τη διευθύντρια της Ένωσης, η οποία με διάφορα τεχνάσματα προσπάθησε να μας αποτρέψει, λέγοντάς μας μάλιστα ότι «εφόσον ανακαλέσουμε την εξουσιοδότηση, θα ζητήσουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να ανακαλέσει την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης». Στο σημείο αυτό επενέβη στη συζήτηση ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Προκοβάκης και ωρυόμενος δήλωσε:

1. Ότι θα πρέπει να μάθουν οι αγρότες να πληρώνουν, το τζάμπα πέθανε, κάνοντας και την κίνηση βγάζοντας ένα πενηντάευρω από την τσέπη του και κτυπώντας το επιδεικτικά στο γραφείο.

2. Ότι τα έσοδα που εισέπραξαν από τη δήλωση ΟΣΔΕ για το 2014 ήταν μόνο 1.300.000 ευρώ (ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες ευρώ).

3. Ότι αυτός δεν είναι συνδικαλιστής, αλλά μέτοχος στη Γαία Επιχειρείν ΑΕ.

4. Ότι δεν πρόκειται ξανά να διαθέσει προσωπικό στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας για να παίρνουν οι βιολόγοι επιδοτήσεις (το ακούτε κ. Τζανετέα;)

5. Ότι εάν δημιουργηθεί καινούργιος φορέας και του ζητηθεί να κάνει διορθώσεις, δεν πρόκειται να το κάνει ακόμα και αν τον μηνύσουν! (το ακούτε κύριοι του ΟΠΕΚΕΠΕ;)

6. Όταν ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών προσπάθησε να τον ενημερώσει ότι η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ, βάσει της οποίας ο κ. Προκοβάκης και η Ένωση Λακωνίας πιστοποιήθηκαν ως φορείς Β΄, αναφέρει ρητά ότι είναι υποχρεωμένος να προβεί σε διορθώσεις καθ’ υπόδειξη των δικαιούχων και μάλιστα χωρίς περαιτέρω αμοιβή, απάντησε ωρυόμενος ότι δεν αναγνωρίζει καμία εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ (τα ακούτε αυτά κύριοι του ΟΠΕΚΕΠΕ;) και αναγνωρίζει μόνο τον υπουργό (τι λέτε κ. Καρασμάνη;)

7. Τέλος, σε ερώτηση του συναδέλφου κ. Αργυρόπουλου, παραδέχτηκε ότι η εξουσιοδότηση του 2014 ισχύει έως και το 2020!

Τελικά μετά από όλον αυτόν τον «εποικοδομητικό» διάλογο, αποδέχθηκαν και πρωτοκόλλησαν τις υπεύθυνες δηλώσεις για την ανάκληση της εξουσιοδότησης για το ΟΣΔΕ 2015-2020. Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να πράξουν το ίδιο, για να μην εισπράττουν οι μέτοχοι της Γαία Επιχειρείν ΑΕ (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών) το ευτελές ποσό του 1.300.000 ευρώ (23.000 δηλώσεις μόνο για τη Λακωνία).

Τέλος, να υπενθυμίσουμε στον κ. Προκοβάκη ότι με τις δηλώσεις του αυτές εμείς δεν πτοούμεθα, τον παραδίδουμε στην κρίση των λακώνων αγροτών, στην κρίση όλων αυτών που έχασαν, χωρίς τη συναίνεσή τους, ποσά από τα δικαιώματα ενίσχυσης.

Η υπεύθυνη δήλωση, όταν πρωτοκολλείται από τον ίδιο τον δικαιούχο, δεν χρειάζεται γνήσιο υπογραφής. Εάν την πρωτοκολλήσει άλλος από τον δικαιούχο, χρειάζεται το γνήσιο της υπογραφής από το ΚΕΠ. Τα δε γραφεία της Ένωσης σε Σκάλα, Γύθειο και Νεάπολη κατ’ εντολήν της «μαμάς» Ένωσης αρνούνται να πρωτοκολλήσουν τις υπεύθυνες δηλώσεις. Και αυτό στην κρίση των λακώνων αγροτών!

Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι αγρότες – κτηνοτρόφοι!”.