“Πόλεμος” στο Περιφερειακό για τα σκουπίδια

aporrimmata

Tatoulis - Voudouris

«Στο τέλος του 2015 η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η πρώτη πιστοποιημένη αειφόρος Περιφέρεια της χώρας. Αυτή ήταν η δέσμευσή μας προς τους πολίτες και αυτό θα κάνουμε», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, κατά την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την πορεία υλοποίησης του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Όπως υποστήριξε ο περιφερειάρχης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου πέτυχε ευρωπαϊκό ρεκόρ με την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού σε 3,5 χρόνια, τη στιγμή που ο μέσος όρος στις προηγμένες κεντρικές και βόρειες περιφέρειες της Ευρώπης είναι 9,5 έτη.

Για «σχιζοειδή στάση» έκανε λόγο ο κ. Τατούλης ως προς τις μειοψηφίες του ΠΕΣΥ, αφού, «απ’ τη μια διαφωνούν συλλήβδην με το έργο, ενώ απ’ την άλλη κατηγορούν την περιφερειακή αρχή ότι καθυστερεί την υλοποίησή του».

Ο περιφερειάρχης σχολίασε με καυστικό τρόπο τη στάση της «ένοχης ανοχής» απέναντι στη μη τήρηση της νομιμότητας, την οποία χαρακτήρισε «πράξη δειλίας και διαπλοκής», αναφέροντας ότι «η περιφερειακή αρχή εξαρχής προάσπισε τη νομιμότητα, ήταν απόλυτα συνεπής σε όσα υποσχέθηκε και για το λόγο αυτό την εμπιστεύονται οι πολίτες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τατούλης σε όσους κατηγορούν την περιφερειακή αρχή, «ότι θα υιοθετήσουμε την καύση ως μέθοδο διαχείρισης, ότι θα δώσουμε το έργο στο Μπόμπολα ή στους γερμανούς», και υπογράμμισε ότι «όλα αυτά προέρχονται από αυτούς που έχουν κάνει ήδη τις συμφωνίες τους κάτω από το τραπέζι», ψέγοντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση ότι «έχει οχυρωθεί στην “άγνοιά της” και στη λογική του “μηδέν πράττειν”, υιοθετώντας τακτικισμούς προηγούμενων δεκαετιών».

Αναφορικά με το θέμα της ανακύκλωσης, ο κ. Τατούλης υποστήριξε ότι με το σχέδιό της η Περιφέρεια δεν επιτυγχάνει μόνο τον εθνικό στόχο για την ανακύκλωση του 50% των απορριμμάτων αλλά εξασφαλίζει επιπλέον ποσοστό 30% με ευθύνη του αναδόχου, σημείωσε ωστόσο ότι απαιτείται πολλή δουλειά στο κομμάτι της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών ώστε να επιτύχει. Ενημέρωσε επίσης ο περιφερειάρχης ότι θα προβλέπεται επιβράβευση σε όσους δήμους επιτυγχάνουν μείωση του όγκου των απορριμμάτων ως κίνητρο για την επίτευξη μεγαλύτερων αποτελεσμάτων.

Ο κ. Τατούλης δήλωσε ακόμη ότι η Πελοπόννησος βρισκόταν σε ώρα μηδέν, με την απειλή για επαναπροσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και την επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων, τα οποία θα καλούνταν να πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες και όχι η κυβέρνηση, και σημείωσε ότι αυτό απεφεύχθη μετά την κινητικότητα και το ολοκληρωμένο σχέδιο της Περιφέρειας.

Η απάντηση της αντιπολίτευσης

Από την άλλη πλευρά, η παράταξη της μείζονος πλειοψηφίας κατηγόρησε τον περιφερειάρχη ότι χρησιμοποίησε «τη μέθοδο των ύβρεων ως υποκατάστατο της δημοκρατίας».

«Με ατέλειωτους σορούς σκουπιδιών να πνίγουν την Τρίπολη, η διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αντί να απολογηθεί για την τραγική κατάσταση, δεν δίστασε να… εκθειάσει το έργο της!», αντέτεινε η «Πελοπόννησος Πρώτα», κατηγορώντας τη μειοψηφία ότι στις 4,5 ώρες που συζητήθηκε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο «αρνήθηκε επίμονα να δώσει έστω ένα συγκεκριμένο στοιχείο για την πορεία της σκανδαλώδους και αδιέξοδης διαχείρισης του θέματος των απορριμμάτων». Όπως αναφέρει ο συνδυασμός Βουδούρη, κανένα από τα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε σύσσωμη η αντιπολίτευση για τα πεπραγμένα Τατούλη-ΤΕΡΝΑ και το πώς θα αντιμετωπιστούν οι εκρηκτικές καταστάσεις που διαμορφώνονται στην Περιφέρεια δεν απαντήθηκε. «Αντίθετα, η περιφερειακή αρχή επανέλαβε τις γνωστές φανφάρες για ένα έργο-πρότυπο, “πιλοτικό”, την ώρα που όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι επανασχεδιάζεται εξαρχής», σημειώνει.

Η μείζον αντιπολίτευση του ΠΕΣΥ στηλιτεύει τη στάση Τατούλη να απαντήσει «στις τεκμηριωμένες αιτιάσεις όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης» με την «προσφιλή σε αυτόν μέθοδο των ύβρεων, χαρακτηρίζοντας “φασιστοειδή” και “λούμπεν” μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα οποία ωστόσο δεν τόλμησε να προσδιορίσει».

Μάλιστα η «Πελοπόννησος Πρώτα» ενημερώνει ότι θα προχωρήσει σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρώσει τα σχέδια ΤΕΡΝΑ-Τατούλη, τα οποία εκτιμά πως «μοναδικό στόχο έχουν την υπέρμετρη ιδιωτική κερδοφορία συγκεκριμένων εταιρειών».