Πότε η συμπεριφορά του παιδιού μας πρέπει να μας ανησυχεί;

γράφει η Νικολέττα Παπαδοπούλου, λογοθεραπεύτρια, Msc, υπεύθυνη Κέντρου Λογοθεραπείας “Νόησις”


Όλα τα παιδιά εμπλέκονται καθημερινά σε συμπεριφορές που προκαλούν ανησυχίες στους γονείς, όπως συχνές αντιπαραθέσεις, συναισθηματικές εκρήξεις, αδυναμία επικοινωνίας, καθώς και παραβίαση ορίων και κανόνων. Πότε όμως οι συμπεριφορές αυτές ξεπερνάνε τα όρια του «χαριτωμένου» και του λογικού της ηλικίας και έγκεινται πλέον σε προβλήματα συμπεριφοράς; Το κλειδί για τον διαχωρισμό μιας τέτοιας συμπεριφοράς από μια πραγματικά προβληματική συμπεριφορά έγκειται στη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια. Όταν το παιδί εκδηλώνει μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά σε καθημερινή βάση με μεγάλη ένταση, σε πολλά περιβάλλοντα και η συμπεριφορά αυτή αποτελεί συχνά εμπόδιο στη σχολική του εξέλιξη και τις κοινωνικές του σχέσεις, τότε συνιστάται περαιτέρω διερεύνηση από τους γονείς.

Παραδείγματα μη φυσιολογικής συμπεριφοράς στην ανάπτυξη του παιδιού

Αναρωτηθείτε:

• Μήπως το παιδί σας διασπάται εύκολα, δεν συγκεντρώνεται σε ένα παιχνίδι ή μια δραστηριότητα;

• Μήπως το παιδί σας βρίσκεται σε μια συνεχή κίνηση, δείχνει ακούραστο και αρνείται να ολοκληρώσει οτιδήποτε του ζητηθεί;

• Μήπως το παιδί σας δυσκολεύεται να ελέγχει τα συναισθήματά του; Έχει συχνές συναισθηματικές εκρήξεις και μοιάζει να αδιαφορεί για τα συναισθήματα των άλλων;

• Μήπως το παιδί σας παίζει συνεχώς μόνο του και δεν επιθυμεί καμία επαφή με τους ανθρώπους που το περιβάλλουν;

• Μήπως η επικοινωνία με το παιδί σας παρουσιάζεται δύσκολη; Δυσκολεύεται να εκφράσει αυτό που θέλει, δεν κατανοεί πολλές φορές αυτό που του λέτε και δεν απαντά σε αυτό που το ρωτάτε;

• Μήπως το παιδί σας επαναλαμβάνει συνεχώς κινήσεις με τα χέρια, τα πόδια ή το σώμα του;

• Μήπως το παιδί σας παρουσιάζει υπερευαισθησίες σε ήχους, αγγίγματα ή αντικείμενα;

Το επόμενο βήμα

Προκειμένου να καταλάβετε καλύτερα τη συμπεριφορά του παιδιού σας πρέπει να την παρατηρήσετε για ένα χρονικό διάστημα και να συλλέξετε πληροφορίες γύρω από αυτή. Σκεφτείτε πού, πότε και τι προηγείται της συμπεριφοράς του παιδιού σας. Ίσως με τον τρόπο αυτό κατανοήσετε την πηγή της συμπεριφοράς. Πολλές φορές η ίδια σας η συμπεριφορά, κάποια κατάσταση στο σχολείο ή κάποιο άλλο γεγονός που μέχρι τότε αγνοούσατε, αποτελούν αιτίες της δύσκολης συμπεριφοράς του παιδιού σας.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η συμπεριφορά αυτή είναι μόνιμη, και δύσκολη να αλλαχθεί από εσάς, τότε μπορεί να χρειαστεί μια πιο εμπεριστατωμένη ματιά.

• Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο και τον δάσκαλο του παιδιού σας και μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας μαζί του.

• Αναζητήστε μαζί έναν εκπαιδευμένο ειδικό, ο οποίος θα αξιολογήσει τις αιτίες της προβληματικής συμπεριφοράς του παιδιού και θα οργανώσει ένα κατάλληλο εξατομικευμένο πρόγραμμα για τις ανάγκες του.

Το Κέντρο Λογοθεραπείας “Νόησις” είναι ένα σύγχρονο και πρότυπο Κέντρο, που στελεχώνεται από μια άρτια καταρτισμένη διεπιστημονική ομάδα, γεγονός που εξασφαλίζει και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στο χώρο μας.

Το Κέντρο Λογοθεραπείας “Νόησις” συνεργάζεται με έμπειρο ιατρικό προσωπικό (παιδιάτρους, αναπτυξιολόγους, παιδονευρολόγους, ψυχολόγους κλπ), με εκπαιδευτικούς και φυσικά με την οικογένεια του θεραπευόμενου, με σκοπό να πραγματοποιηθεί μια ολιστική προσέγγιση ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα στον καλύτερο δυνατό χρόνο.