Πώς αντιδρά το νήπιό σας στη συναναστροφή με συνομηλίκους του


γράφει η Ελπίδα Κυριακίδου


Τα νήπια μαγεύονται από άλλα παιδιά.

Το δικό σας μπορεί ακόμα και να σας αγνοήσει αν υπάρχει γύρω του ένα άλλο παιδί. Υπάρχουν μάλιστα μελέτες που έχουν δείξει ότι αν βάλεις ένα μωρό 12 μηνών μαζί με ένα 24 μηνών, θα συναντηθούν στη μέση. Το μεγαλύτερο παιδί πιθανόν να υποχωρήσει ηλικιακά στο παιχνίδι του, ενώ η δεξιότητα του παιδιού των 12 μηνών θα φτάσει αλματωδώς στους 15 μήνες. Με αυτό τον τρόπο μπορούν εύκολα να παίξουν μεταξύ τους. Παίζοντας και μαθαίνοντας.

Αυτή η εστίαση σε άλλα παιδιά είναι κατανοητή, αν σκεφτεί κανείς πόσο σημαντικοί είναι οι συνομήλικοί τους σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης.

Ακόμα κι αν ένα μωρό 22 μηνών έχει την τάση να παίζει παράλληλα με άλλα παιδιά, αντί να παίζει κατευθείαν μαζί τους, αυτό θα μάθει πολλά με τη μίμηση, την παρακολούθηση, ακόμα και την πάλη με τα άλλα παιδιά.

Οργανώστε ή μπείτε σε μια ομάδα παιχνιδιού για να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει την αλληλεπίδραση που χρειάζεται. Σ’ αυτή την ηλικία, μια χρονική περίοδος δύο ωρών (συμπεριλαμβανομένου και του κολατσιού) είναι περίπου το μάξιμουμ για διδακτικούς σκοπούς.

Στο Κέντρο «Ενσυναίσθηση» πραγματοποιούνται και ομαδικά προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων:

Κοινωνικοποίηση
Συνεργατικότητα
Βελτίωση συμπεριφοράς
Ακολουθία κανόνων
Αύξηση προσοχής και αναμονής

Tip1: Η ένταξη στο σχολείο γίνεται ευκολότερη με τη συμμετοχή των παιδιών σε ομαδικά προγράμματα.
Tip2: Η οικογενειακή ζωή γίνεται ομορφότερη, καθώς οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν να νοιάζονται, να μοιράζονται και να συνεργάζονται.

Τα τμήματα που λειτουργούν
Τμήμα Μπεμπέ: 2 έως 3 ετών
Τμήμα Προσχολικής: 4-5 ετών
Τμήμα Δημοτικού: 6-10 ετών
Τμήμα ΔΑΔ: Παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές

Πληροφορίες
«Ενσυναίσθηση»
Υπεύθυνη: Ελπίδα Κυριακίδου
Διεύθυνση: Των 118 αρ. 37
τηλ: 6949919511