Πώς διαμορφώνεται με τα νέα μέτρα η καθημερινότητα στη Λακωνία

Σύγχυση έχουν προκαλέσει στους λάκωνες τα νέα κυβερνητικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, παρότι δεν επέρχονται σημαντικές αλλαγές στα όσα έως τώρα εφαρμόζονταν. Η Λακωνία κατατάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), στο οποίο ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

  • απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί
  • αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας των λυκείων
  • λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away). Οι επιχειρήσεις πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και τα βιβλιοχαρτοπωλεία επιτρέπεται να λειτουργούν και με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα μέτρα στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr.

  • Επιπλέον οι κωδικοί μετακίνησης (sms) 2,3 και 6 αναπροσαρμόζονται ως εξής:
    Το sms με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ) ισχύει μόνο για μετακίνηση εντός του ίδιου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.
  • Το sms με κωδικό 3, που αφορά σε μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα -εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή- ισχύει μόνο για μετακίνηση εντός του ίδιου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.
  • Ως προς το sms με κωδικό 6, που αφορά σε σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο. Δεν επιτρέπεται δηλαδή η μετακίνηση με το αυτοκίνητο με τη χρήση κωδικού 6, ακόμη κι αν αφορά σε μετακίνηση για λόγους σωματικής άσκησης.

Τέλος, όσον αφορά στον κωδικό 4 (μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο), τα ελεγκτικά όργανα θα διενεργούν επιπλέον ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ισχύει ο λόγος μετάβασης.